Kisela repa danas je pomalo zaboravljena, ali naši je stari nisu bez razloga jeli zimi. Izvana možda neugledna, repa je bogata vitaminom C, a kisela je puna dobrih bakterija, pa je idealno zimsko jelo. Pripremljena u varivu koje možete jesti samo ili na primjer uz faširance, neće vas samo zasititi nego i okrijepiti i ojačati vaš imunitet.

Kisela repa najčešće se jede u varivu s grahom, ali može i sama biti glavna zvijezda. Recept za to izdašno domaće varivo od repe bez graha, koje je "odobrila" nutricionistica Zrinke Babić, prenosimo s portala krenizdravo.hr, na kojem uvijek pronađemo slasne, jednostavne i zdrave prijedloge. Da biste pripremili ovo ukusno varivo, trebate odvojiti tek 45 minuta.

Varivo od repe bez graha - sastojci:

  • 500 g kisele repe
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 mrkva, narezana na kolutove
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 čajne žličice kima
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • crni papar
  • sol
  • 1 komadić suhog mesa, opcionalno

Varivo od repe bez graha - priprema:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu.
  2. Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte.
  3. Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list i komad suhog mesa.
  4. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata.
  5. Dodajte crni papar i po potrebi sol.
  6. Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha.

Tražite li još ideja za fina jela, pogledajte ovdje, a želite li kuhati još bolje, pridružite se Školi kuhanja.

Kada ga dodati u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom Zapečena piletina s parmezanom u umaku od maslaca i češnjaka Češnjak Cvijet od kruha s češnjakom +3 Špageti s 20 češnjeva češnjaka

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju