Kisela repa danas je pomalo zaboravljena, ali naši je stari nisu bez razloga jeli zimi. Izvana možda neugledna, repa je bogata vitaminom C, a kisela je puna dobrih bakterija, pa je idealno zimsko jelo. Pripremljena u varivu koje možete jesti samo ili na primjer uz faširance, neće vas samo zasititi nego i okrijepiti i ojačati vaš imunitet.
Kisela repa najčešće se jede u varivu s grahom, ali može i sama biti glavna zvijezda. Recept za to izdašno domaće varivo od repe bez graha, koje je "odobrila" nutricionistica Zrinke Babić, prenosimo s portala krenizdravo.hr, na kojem uvijek pronađemo slasne, jednostavne i zdrave prijedloge. Da biste pripremili ovo ukusno varivo, trebate odvojiti tek 45 minuta.
Varivo od repe bez graha - sastojci:
- 500 g kisele repe
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 mrkva, narezana na kolutove
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 čajne žličice kima
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- 1 komadić suhog mesa, opcionalno
Varivo od repe bez graha - priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte.
- Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list i komad suhog mesa.
- Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata.
- Dodajte crni papar i po potrebi sol.
- Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha.
Tražite li još ideja za fina jela, pogledajte ovdje, a želite li kuhati još bolje, pridružite se Školi kuhanja.
Kada ga dodati u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom +3