Rajčice i kobasice izvrstan su kulinarski duet koji se može iskombinirati na različite načine. Najjednostavniji način da pripremite ukusno jelo jest da napravite umak od rajčica s prepirjanim kobasicama, te da ga poslužite s tjesteninom.
Talijani dobro znaju da će umak od rajčice biti bolji što se duže kuha. Mi vam predlažemo da izdvojite barem sat vremena za termičku obradu umaka, ali i da iskoristite svježe i konzervirane rajčice kako biste dobili zadovoljavajući rezultat.
Ovaj umak od rajčice i kobasica idealan je za konkretnije vrste tjestenine, pa je najbolje upotrijebiti široke rezance poput tagliatella, pappardella i fettuccinea.
Sastojci za tjesteninu s kobasicama:
- 1 kg g svježih rajčica
- 800 g pelata
- 500 g široke tjestenine
- 450 g kobasice
- 400 g umaka od rajčice
- 125 ml vode
- 2 paprike
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
- 1 luk
- 1 žlica balzamičnog octa
- biljno ulje
- šaka svježeg peršina
- šaka svježeg bosiljka
Priprema tjestenine s kobasicama:
- Narežite luk, svježe rajčice i paprike na veće kocke veličine oko 2,5 centimetara. Pokapajte s malo ulja i balzamičnim octem. Dodajte i nasjeckani češnjak. Začinite s jednom žličicom mediteranske mješavine i s nešto soli.
- Povrće rasprostrite na lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
- Za to vrijeme na tavi prepirjajte nasjeckane kobasice dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte pelate, umak od rajčice, vodu i ostatak mediteranske mješavine začina. Promiješajte.
- Ubacite u umak i pečeno povrće i nastavite kuhati na laganoj temperaturi oko sat vremena dok se okusi ne sljube.
- U posebnom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i sačuvajte 250 ml vode od kuhanja.
- Pomiješajte tjesteninu s umakom, dodajte vodu od kuhanja tjestenine i sve dobro promiješajte. Začinite sa nasjeckanim svježim peršinom i bosiljkom. Po želji možete dodati i nešto naribanog parmezana.
- Poslužite toplo i dobar tek!