Rajčice i kobasice izvrstan su kulinarski duet koji se može iskombinirati na različite načine. Najjednostavniji način da pripremite ukusno jelo jest da napravite umak od rajčica s prepirjanim kobasicama, te da ga poslužite s tjesteninom.

Talijani dobro znaju da će umak od rajčice biti bolji što se duže kuha. Mi vam predlažemo da izdvojite barem sat vremena za termičku obradu umaka, ali i da iskoristite svježe i konzervirane rajčice kako biste dobili zadovoljavajući rezultat.

Ovaj umak od rajčice i kobasica idealan je za konkretnije vrste tjestenine, pa je najbolje upotrijebiti široke rezance poput tagliatella, pappardella i fettuccinea.

Sastojci za tjesteninu s kobasicama:

  • 1 kg g svježih rajčica
  • 800 g pelata
  • 500 g široke tjestenine
  • 450 g kobasice
  • 400 g umaka od rajčice
  • 125 ml vode
  • 2 paprike
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
  • 1 luk
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • biljno ulje
  • šaka svježeg peršina
  • šaka svježeg bosiljka

Priprema tjestenine s kobasicama:

  1. Narežite luk, svježe rajčice i paprike na veće kocke veličine oko 2,5 centimetara. Pokapajte s malo ulja i balzamičnim octem. Dodajte i nasjeckani češnjak. Začinite s jednom žličicom mediteranske mješavine i s nešto soli.
  2. Povrće rasprostrite na lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
  3. Za to vrijeme na tavi prepirjajte nasjeckane kobasice dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  4. Dodajte pelate, umak od rajčice, vodu i ostatak mediteranske mješavine začina. Promiješajte.
  5. Ubacite u umak i pečeno povrće i nastavite kuhati na laganoj temperaturi oko sat vremena dok se okusi ne sljube.
  6. U posebnom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i sačuvajte 250 ml vode od kuhanja.
  7. Pomiješajte tjesteninu s umakom, dodajte vodu od kuhanja tjestenine i sve dobro promiješajte. Začinite sa nasjeckanim svježim peršinom i bosiljkom. Po želji možete dodati i nešto naribanog parmezana.
  8. Poslužite toplo i dobar tek!

Fašistički rat protiv tjestenine: Povijesni trenutak u kojem su Talijani zamalo ostali bez nacionalnog jela Mozzarella Tjestenina je baza za stotine ukusnih jela talijanske kuhinje Penne al forno +3 Fettuccine Alfredo - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju