Tikvice su iznimno fleksibilno povrće koje se može koristiti za brojna slana i slatka jela. Od tikvica možete raditi juhe i variva, razne tjestenine i rižota, pa čak i deserte poput muffina ili slatkog kruha.
Cijele plodove s korom možete iskoristiti i kao posudu za pečenje – napunite ih ukusnim namirnicama i zapecite sa sirom u pećnici.
Donosimo vam recept za zapečene tikvice sa sirom i kozicama. Ne brinite, ako nemate kozice pri ruci, poslužiti se možete i piletinom ili nekim drugim izvorom bjelančevina.
Također, zamijeniti možete i povrće iz recepta te iskoristiti ono koje imate na raspolaganju – dodati paprike, gljive, luk i slične namirnice po želji.
Sastojci za zapečene tikvice sa sirom i kozicama
- 350 g očišćenih kozica
- 220 g naribane mozzarelle
- 65 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g naribanog parmezana
- 4 veće tikvice
- 3 češnja češnjaka
- 2 rajčice
- 2 žlice maslaca
- 1 čajna žličica svježeg timijana
- ½ limuna
- maslinovo ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema zapečenih tikvica sa sirom i kozicama
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Operite tikvice, prepolovite po dužini, pa žlicom izdubite sredinu ploda. Važno je da vam ostane otprilike centimetar ploda od kore tikvica kako biste je mogli napuniti i zapeći u pećnici.
- Unutrašnjost izdubljenih tikvica premažite s malo maslinovog ulja, dodajte timijan, posolite i popaprite po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.
- U većoj tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte očišćene kozice. Posolite i popaprite i pirjajte tri do četiri minute. Uklonite s vatre i narežite kozice na manje komade.
- Vratite tavu na štednjak i na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani češnjak, izdubljeni plod tikivica i rajčice. Posolite i popaprite.
- Dodajte vrhnje za kuhanje, naribani parmezan i limunov sok te sve zajedno kuhajte oko tri minute. Uklonite s vatre.
- U dobivenu smjesu umiješajte i narezane prepirjane kozice.
- Napunite omekšane tikvice s dobivenom smjesom i sve zajedno posipajte s naribanom mozzarellom. Vratite tikvice u pećnicu i pecite još oko 10 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.
- Poslužite toplo sa svježim listićima peršina. Dobar tek!