Tikvice su iznimno fleksibilno povrće koje se može koristiti za brojna slana i slatka jela. Od tikvica možete raditi juhe i variva, razne tjestenine i rižota, pa čak i deserte poput muffina ili slatkog kruha.

Cijele plodove s korom možete iskoristiti i kao posudu za pečenje – napunite ih ukusnim namirnicama i zapecite sa sirom u pećnici.

Donosimo vam recept za zapečene tikvice sa sirom i kozicama. Ne brinite, ako nemate kozice pri ruci, poslužiti se možete i piletinom ili nekim drugim izvorom bjelančevina.

Također, zamijeniti možete i povrće iz recepta te iskoristiti ono koje imate na raspolaganju – dodati paprike, gljive, luk i slične namirnice po želji.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez oranja i kopanja: Recept za tjesteninu s prefinim umakom od tikvica i maslaca

Sastojci za zapečene tikvice sa sirom i kozicama

  • 350 g očišćenih kozica
  • 220 g naribane mozzarelle
  • 65 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g naribanog parmezana
  • 4 veće tikvice
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 rajčice
  • 2 žlice maslaca
  • 1 čajna žličica svježeg timijana
  • ½ limuna
  • maslinovo ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Slana pita sa sirom i tikvicama: Recept za prefino ljetno jelo koje se topi u ustima

Priprema zapečenih tikvica sa sirom i kozicama

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Operite tikvice, prepolovite po dužini, pa žlicom izdubite sredinu ploda. Važno je da vam ostane otprilike centimetar ploda od kore tikvica kako biste je mogli napuniti i zapeći u pećnici.
  3. Unutrašnjost izdubljenih tikvica premažite s malo maslinovog ulja, dodajte timijan, posolite i popaprite po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.
  4. U većoj tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte očišćene kozice. Posolite i popaprite i pirjajte tri do četiri minute. Uklonite s vatre i narežite kozice na manje komade.
  5. Vratite tavu na štednjak i na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani češnjak, izdubljeni plod tikivica i rajčice. Posolite i popaprite.
  6. Dodajte vrhnje za kuhanje, naribani parmezan i limunov sok te sve zajedno kuhajte oko tri minute. Uklonite s vatre.
  7. U dobivenu smjesu umiješajte i narezane prepirjane kozice.
  8. Napunite omekšane tikvice s dobivenom smjesom i sve zajedno posipajte s naribanom mozzarellom. Vratite tikvice u pećnicu i pecite još oko 10 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.
  9. Poslužite toplo sa svježim listićima peršina. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju