Donosimo savršeni ljetni recept koji može biti jednostavan ručak ili večera, u dane kad nemate volje komplicirati s kuhanjem, ali i ukusno predjelo ili party zalogaj: tart od lisnatog tijesta s ricottom i svježim rajčicama. Mudrosti – nema, a tajna je u finim sastojcima koji se provjereno odlično slažu.

Iznenađenje kod ovog tarta je što je pečeno samo tijesto, a nadjev nije. Nadjev je jednostavan otprilike kao i za sendvič: ricotta sir začinjen s malo limuna i metvice, prekriven svježim kriškama sočne rajčice. Koristite kupovno lisnato tijesto, ipak je ljeto, a možete se poigrati rajčicama raznih veličina za rustikalni štih.

Od jednog komada tijesta i količine sastojaka iz recepta dobit ćete šest lijepih kriški koje se mogu računati kao šest porcija za predjelo ili upola manje za glavno jelo. Računajući i pečenje, za pripremu ovog finog tarta s okusom ljeta trebat će vam tek malo više od pola sata.

Sastojci za tart od lisnatog tijesta s ricottom i svježim rajčicama:

  • 1 list kupovnog lisnatog tijesta, odmrznutog
  • 1 veliko jaje, istučeno
  • 250 g ricotte
  • 1 limun
  • 2 mlada luka, nasjeckana na sitno
  • 1 vezica svježeg peršina, nasjeckanog
  • 4-5 velikih rajčica, narezanih na ploške
  • 2 žlice maslinova ulje
  • 1 šaka listića svježe metvice
  • sol
  • papar
  • krupna sol, za posipanje

Priprema tarta od lisnatog tijesta s ricottom i svježim rajčicama:

  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i obložite pravokutni lim za pečenje papirom. Postavite rešetku na donju trećinu pećnice.
  • Razvijte tijesto na komad papira za pečenje i presavinite rubove prema unutra, da su široki otprilike 2 centimetra.
  • Sredinu tijesta izbodite vilicom, a rub premažite jajem. Pecite 20 do 25 minuta, dok se ne napuhne i ne dobije lijepu boju.
  • Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte ricottu i po 1/4 čajne žličice soli i papra. Sitno naribajte koricu limuna i iscijedite 2 čajne žličice soka pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte još mladi luk i peršin pa, kada je tijesto pečeno, rasporedite nadjev do rubova.
  • Pokapajte uljem i pospite mentom, morskom soli i svježe mljevenim paprom.
  • Poslužite i uživajte!

Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela Tart s karamelom Tart s karamelom Tart s karamelom +0 Tart s karamelom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju