Flammkuchen je njemački tradicionalni tanki kruh, divno hrskav i nadjeven pikantnim nadjevom od vrhnja, luka i, naravno, špeka.

Suvremene inačice flammkuchena dolaze nakićene šparogama, ananasom i svime što vam padne na pamet, ali u originalnom receptu kakav donosimo nadjev je uvijek od tri magična sastojka koja često koristimo i u našoj domaćoj kuhinji.

Flammkuchen će vas možda podsjetiti i na pizzu, a najveća razlika upravo je u tijestu – ono za flammkchen radi se bez kvasca, tako da je stvarno jako hrskavo. O tijestu nema puno filozofije – treba biti posve glatko, a što je tanje razvaljano i na što se višoj temperaturi peče, to će biti ukusnije.

Flammkuchen - sastojci:

Za tijesto

  • 500 g brašna (tip 550)
  • 300 ml mlake vode
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica mljevenog bijelog papra ili po ukusu

Za nadjev

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 300 g dimljene slanine, narezane na kockice ili trakice
  • 4 srednje glavice luka, narezanog na tanke polumjesece
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca, za posluživanje

Flammkuchen - priprema:

  1. U velikoj zdjeli mikserom s nastavcima za tijesto mijesite sve sastojke za tijesto 10-ak minuta.
  2. Kada dobijete glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje jedan sat. (Tijesto će ostati iste veličine jer nema kvasca.)
  3. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.
  4. Ogulite i narežite luk i nasjeckajte slaninu.
  5. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte svaki na debljinu od dva do tri milimetra i da oblikom odgovara velikom limu za pečenje.
  6. Polovicu razvaljanog tijesta stavite u lim obložen papirom za pečenje. Namažite tijesto polovicom vrhnja i posolite.
  7. Ravnomjerno rasporedite luk i slaninu po tijestu.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
  9. Pečeni flammkuchen posipajte nasjeckanim vlascem i odmah poslužite.

Griju bolje od radijatora: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Fritule Varivo od slanutka i krumpira Pastirska pita +1 Gulaš je mnogima omiljeno zimsko jelo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju