Flammkuchen je njemački tradicionalni tanki kruh, divno hrskav i nadjeven pikantnim nadjevom od vrhnja, luka i, naravno, špeka.
Suvremene inačice flammkuchena dolaze nakićene šparogama, ananasom i svime što vam padne na pamet, ali u originalnom receptu kakav donosimo nadjev je uvijek od tri magična sastojka koja često koristimo i u našoj domaćoj kuhinji.
Flammkuchen će vas možda podsjetiti i na pizzu, a najveća razlika upravo je u tijestu – ono za flammkchen radi se bez kvasca, tako da je stvarno jako hrskavo. O tijestu nema puno filozofije – treba biti posve glatko, a što je tanje razvaljano i na što se višoj temperaturi peče, to će biti ukusnije.
Flammkuchen - sastojci:
Za tijesto
- 500 g brašna (tip 550)
- 300 ml mlake vode
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica mljevenog bijelog papra ili po ukusu
Za nadjev
- 300 g kiselog vrhnja
- 300 g dimljene slanine, narezane na kockice ili trakice
- 4 srednje glavice luka, narezanog na tanke polumjesece
- 2 žlice nasjeckanog vlasca, za posluživanje
Flammkuchen - priprema:
- U velikoj zdjeli mikserom s nastavcima za tijesto mijesite sve sastojke za tijesto 10-ak minuta.
- Kada dobijete glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje jedan sat. (Tijesto će ostati iste veličine jer nema kvasca.)
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.
- Ogulite i narežite luk i nasjeckajte slaninu.
- Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte svaki na debljinu od dva do tri milimetra i da oblikom odgovara velikom limu za pečenje.
- Polovicu razvaljanog tijesta stavite u lim obložen papirom za pečenje. Namažite tijesto polovicom vrhnja i posolite.
- Ravnomjerno rasporedite luk i slaninu po tijestu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
- Pečeni flammkuchen posipajte nasjeckanim vlascem i odmah poslužite.
Griju bolje od radijatora: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu +1