Ruske kape ili šubarice, dobri je stari klasik koji traži ponešto posla u kuhinji. U originalnom receptu slasne tortice rade se od biskvita, kreme, kokosa i čokoladne glazure, ali ako nemate toliko vremena i tražite nešto jednostavniji recept za slasticu efektnog izgleda – i za to postoji rješenje. Umjesto biskvita, potrebno je skuhati kremu, koja se potom ulijeva u čaše. Kada se stegne, tortice uvaljajte u kokos i prelijte čokoladom - i to je to!
Sastojci za lijene šubare:
- 500 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 20 g brašna
- 35 g škrobnog brašna
- 20 g maslaca
- naribani kokos
- 30 g tamne čokolade
Priprema lijenih šubara:
- Zagrijte mlijeko. Pomiješajte šećer, vanilin šećer, brašno i škrobno brašno. Suhim sastojcima dodajte nekoliko žlica mlakog mlijeka pa dobro izmiješajte pjenjačom.
- Kada se mlijeko zagrije, ali prije nego što prokuha, u vruće mlijeko ulijevajte postepeno smjesu sa šećerom i brašnom. Kuhajte dok ne prokuha i zgusne se, miješajući cijelo vrijeme.
- Maknite s vatre i umiješajte maslac.
- Smjesu podijelite u obične staklene čaše (za vodu). Možete iskoristiti čaše promjera osam centimetara pa ćete u tom slučaju dobiti tri velike šubare – a za manje šubare, iskoristite uže čaše. Bit će vam lakše izvaditi smjesu ako čaše nisu previše visoke.
- Smjesu ostavite u hladnjaku oko jedan sat, ili dok se ne ohladi.
- Protresite čašu po čašu pa ih izvrnite da krema sklizne iz čaše na drvenu dasku ili radnu plohu
- Na tanjurić ili dasku stavite kokos pa uvaljajte bočne strane svake tortice.
- Čokoladu rastopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari pa je žlicom rasporedite na vrh svake tortice.
Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto +8