Štrudla s ozaljskog dvora slana je štrudla punjena gljivama, bučom, špekom i đumbirom. Tijesto se radi po receptu bake Dore starom stotinu godina. Nadjev skriva danas možda neobičnu kombinaciju namirnica i okusa, ali u 17. stoljeću ona je bila svakodnevna i đumbir je bio zastupljen u različitim jelima.
Ovaj je recept nadahnut receptima s dvora Zrinskih u Ozlju iz 17. stoljeća, a osmišljen je prema želji Lidije Žganjer Gržetić, vlasnice restorana Žganjer u Jaškovu blizu Ozlja u kojem možete i kušati ovu štrudlu.
Štrudla punjena gljivama, bučom, špekom i đumbirom može biti samostalan obrok, predjelo ili međuobrok, a odlično se sljubljuje s tamnim pivom. Količina namirnica iz recepta dat će otprilike 12 porcija.
Štrudla s ozaljskog dvora (Foto: PROMO Štrudlafest)
Sastojci za štrudlu s ozaljskog dvora:
Za tijesto
- 480 g brašna
- 100 ml ulja
- 20 g soli
- 300 ml vode
Za nadjev
- 1,5 kg buče (može i tikvica)
- 100 g đumbira
- 500 kg vrganja (ili drugih gljiva, npr. šampinjona)
- 500 g špeka
- 300 g stari luk,
- 200 g domaće svinjske masti
- sol po potrebi i ukusu
Priprema štrudle s ozaljskog dvora:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odstoji oko 30 minuta.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Na masti pržite luk dok ne dobije zlatnu boju, dodajte špek i gljive pa dinstajte otprilike 20 minuta. Smjesu ohladite. Naribajte buče, posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu.
- Razvaljajte tijesto valjkom i namažite ga uljem i ostavite 2-3 minute kako bi tijesto upilo ulje. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.
- Na polovicu razvučenog tijesta rasporedite ocijeđenu buču, a zatim i ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribajte đumbir i posipajte ga po nadjevu.
- Štrudlu zarolajte u željeni oblik počevši od nadjevenog dijela.
- Štrudlu prebacite u uljem namašćeni lim za pečenje.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
Članovi žirija MasterChefa najavili nove izazove i iznenađenja u omiljenom kulinarskom showu +18