Štrudla s ozaljskog dvora slana je štrudla punjena gljivama, bučom, špekom i đumbirom. Tijesto se radi po receptu bake Dore starom stotinu godina. Nadjev skriva danas možda neobičnu kombinaciju namirnica i okusa, ali u 17. stoljeću ona je bila svakodnevna i đumbir je bio zastupljen u različitim jelima.

Ovaj je recept nadahnut receptima s dvora Zrinskih u Ozlju iz 17. stoljeća, a osmišljen je prema želji Lidije Žganjer Gržetić, vlasnice restorana Žganjer u Jaškovu blizu Ozlja u kojem možete i kušati ovu štrudlu.

Štrudla punjena gljivama, bučom, špekom i đumbirom može biti samostalan obrok, predjelo ili međuobrok, a odlično se sljubljuje s tamnim pivom. Količina namirnica iz recepta dat će otprilike 12 porcija.

Štrudla s ozaljskog dvora Štrudla s ozaljskog dvora (Foto: PROMO Štrudlafest)

Sastojci za štrudlu s ozaljskog dvora:

Za tijesto

  • 480 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 20 g soli
  • 300 ml vode

Za nadjev

  • 1,5 kg buče (može i tikvica)
  • 100 g đumbira
  • 500 kg vrganja (ili drugih gljiva, npr. šampinjona)
  • 500 g špeka
  • 300 g stari luk,
  • 200 g domaće svinjske masti
  • sol po potrebi i ukusu

Priprema štrudle s ozaljskog dvora:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odstoji oko 30 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Na masti pržite luk dok ne dobije zlatnu boju, dodajte špek i gljive pa dinstajte otprilike 20 minuta. Smjesu ohladite. Naribajte buče, posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu.
  3. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite ga uljem i ostavite 2-3 minute kako bi tijesto upilo ulje. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.
  4. Na polovicu razvučenog tijesta rasporedite ocijeđenu buču, a zatim i ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribajte đumbir i posipajte ga po nadjevu.
  5. Štrudlu zarolajte u željeni oblik počevši od nadjevenog dijela.
  6. Štrudlu prebacite u uljem namašćeni lim za pečenje.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25-30 minuta.

Članovi žirija MasterChefa najavili nove izazove i iznenađenja u omiljenom kulinarskom showu MasterChef - 22 MasterChef - 21 MasterChef - 20 +18 MasterChef - 19

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju