Ma tko ne voli veliku zdjelu ukusnog stir frya? Kada se govori o ovom ukusnom jelu postoje brojni recepti i trikovi za pripremu. Umjesto klasične riže, upotrijebiti možete i rezance.
U azijskoj kuhinji za stir fry se često koriste japanski Udon rezanci od pšeničnog brašna koji se sjajno sljubljuju s različitim mesnim, ribljim i povrtnim okusima.
Mi vam donosimo najlakši recept za Udon rezance s povrćem koji se podlijeva s uravnoteženim umakom na bazi umaka od kamenica i soje, meda, rižina octa i ljute Srirache.
Sastojci za stir fry udon rezance:
- 250 g udon rezanaca
- 250 g shiitake gljiva
- 3 mlada luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice umaka od kamenica
- 1 žlica meda
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica ljutog umaka Sriracha
- 1 žlica ulja od avokada
- manja glavica brokule
- sezamove sjemenke za posipanje
Priprema stir fry udon rezanaca:
- Očistite brokulu, narežite je manje komade. Narežite mladi luk. Očistite češnjak i nasjeckajte ga na sitno.
- Zagrijte ulje u većoj tavi pa na njemu ispirajajte češnjak i bijele dijelove mladog luka. Pirjajte ih oko dvije minute.
- Dodajte nasjeckanu brokulu i gljive i nastavite sve zajedno pirjati oko deset minuta uz često miješanje.
- U posebnom loncu skuhajte udon rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i stavite sa strane.
- U manjoj posudi pomiješajte umak od kamenica, umak od soje, med, rižin ocat i Srirachu.
- Povrće podlijte s pripremljenim umakom i dodajte kuhane udon rezance. Sve zajedno dobro promiješajte.
- Poslužite toplo sa sezamovim sjemenkama i zelenim dijelovima mladog luka. Dobar tek!