Na sjeveru Afrike kus-kus je prilog začinjenim, mesnim ili povrtnim jelima s puno umaka, kuha se tradicionalno na pari, ali dovoljno ga je i preliti tekućinom ako se radi o instant varijanti. Zrnca kus-kusa neutralnog su okusa, pa žedno upijaju arome svakog jela uz koje se poslužuju.

Mi smo se odlučili pripremiti ga baš onako kako bi to učinili mještani Casablance. Njihov ''tri puta paren'' kus-kus s povrćem i mesom, janjetinom ili junetinom omiljen je diljem svijeta zbog bogatstva okusa i specifičnog serviranja. Maroko nam se možda čini malo dalje, ali svi smo tu na Mediteranu, pa namirnice za ovaj recept nisu toliko egzotične koliko je sam miris ovog jela. Za sve potrebno za ovaj recept stoga nisu potrebne posebne egzibicije, nego samo jedan odlazak u obližnji Lidl.

Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 5 Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ako nemate posudu za parenje, poslužite se sitnim sitom, ali pazite da para ne izlazi iz lonca i posude za parenje, pa zaštitite rubove krpom ili koristite instant kus-kus koji prelijete s dvostrukom količinom finog umaka koji na kraju dobijete.

RECEPT – KUS-KUS SA SEDAM VRSTA POVRĆA I MESOM

Sastojci:

  • 500 g junećeg buta
  • 3 luka
  • 4 srednje rajčice
  • 6 žlica ulja
  • sol
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica kurkume
  • 1 šalica kus-kusa
  • 1/2 manje glavice kupusa
  • 1 manji batat
  • 3 mrkve
  • 2 manje tikvice
  • 1 čili papričica
  • 200 g slanutka u limenci
  • buketić peršina ili korijandra
  • 2 1/2 l vode
  • 50 g maslaca Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 1 Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
    Priprema:
  1. Juneći but odrežite na kockice, posolite ga i poparite pa ga prepržite u dubljem loncu na dvije do tri žlice ulja.
  2. Meso izvadite i na istom ulju prepržite jedan luk narezan na tanke trakice pa, kad se zažuti, dodajte i dvije srednje rajčice narezane na kockice, vratite meso pa sve začinite žličicom soli, pola žličice papra, đumbirom i kurkumom.
  3. Dobro sve promiješajte i dinstajte dok se začini ne sjedine i zamirišu pa sve podlijte s dvije i pol litre vode te kuhajte na jačoj vatri dok voda ne proključa.
  4. U kus-kus stavite dvije do tri žlice ulja i rukama ga promiješajte, posolite prstohvatom soli, preselite u posudu za parenje i stavite na lonac u kojemu se kuha meso te smanjite vatru na srednju do slabu.      Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 3 Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio) Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 7 Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  5. Svakih 15 minuta malo promiješajte kus-kus pa ga nakon pola sata skinite s lonca. Promiješajte ga u posudi te u lonac stavite narezan ostatak luka i rajčice na kockice te mrkvu koju ste prerezali na pola pa na četvrtine. Vratite kus-kus u posudu za parenje i kuhajte oko pola sata pa dodajte ostalo povrće u lonac, kao i zavezan buketić peršina ili korijandra. Ostavite nekoliko grančica s listovima za ukrašavanje.
  6. Kus-kus zadnji put promiješajte i vratite na lonac te kuhajte povrće oko pola sata pa skinite sve s vatre. Kus-kus promiješajte u zdjeli, dodajte mu maslac i zalijte s četiri do pet žlica umaka. Dobro ga promiješajte i servirajte sve na tradicionalan način.
  7. Kus-kus stavite na pladanj tako da tvori brdašce ili piramidu, a na vrhu napravite rupu, poput bunara, u koju ćete staviti meso. Povrće posložite na padine brdašca i sve zalijte s dvije zaimače umaka. Ako vam je ostalo još umaka, poslužite ga u zdjelici sa strane.

Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 2 Marokanski kus kus sa sedam vrsta povrća i mesom - 2 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uživajte u jelu s mirisima Maroka baš onako kako biste ga jeli u Casablanci. Okušajte se u ostalim egzotičnim receptima ove sjevernoafričke zemlje, a namirnice pronađite u obližnjem Lidlu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju