Pite od lisnatog tijesta punjene mesom, sirom i povrćem iznimno su popularne u Australiji i na Novom Zelandu. Ne samo da je riječ o ukusnim zalogajčićima već je to i vrlo praktično jelo za koje vam ne treba beštek da biste ga pojeli za ručak ili večeru.

Upravo zato pite od lisnatog tijesta idealne su da ih ponesete na posao, piknik ili za neku treću priliku gdje raspolažete ograničenim priborom za jelo.

Ako pak upotrijebite već gotovo lisnato tijesto, ove pite mogu se složiti u kraćem roku nego što je to obično potrebno.

Sastojci:

  • 2 paketa gotovog lisnatog tijesta
  • 450 g mljevene junetine
  • 400 ml mesnog temeljca
  • 100 g naribanog sira po želji (npr. bijeli cheddar)
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica Worcestershirea
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji

Priprema slanih pita s mljevenim mesom:

  1. Zagrijte malo ulja na tavi pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk oko dvije do tri minute dok ne omekša.
  2. Potom dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
  3. U tavu dodajte mljevenu junetinu i pirjajte oko pet do šest minuta dok meso ne dobije smeđu boju. Posolite i popaprite po želji.
  4. Dodajte brašno, dobro promiješajte i pustite da se sve zajedno kuha oko jedne minute.
  5. Podlijte meso temeljcem i umakom Worcestershire. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte dok se umak ne zgusne oko šest do osam minuta.
  6. Prebacite mesni nadjev u posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ga stavite u hladnjak na hlađenje barem 60 do 120 minuta.
  7. Izvadite lisnato tijesto iz hladnjaka. Razvucite oba paketa tijesta na debljinu oko tri milimetara.
  8. Služeći se čašama ili kalupima za kolačiće izrežite jednak broj krugova promjera 10 centimetara i 8 centimetara. Stavite tijesto na papir za pečenje i ohladite u hladnjaku barem 30 minuta.
  9. Namastite unutrašnjost kalupa za muffine pa poslažite na dno veće krugove lisnata tijesta.
  10. Nadjenite lisnato tijesto ohlađenim i pripremljenim mesnim nadjevom kojem ste dodali malo naribanog sira.
  11. Meso i sir poklopite manjim izrezanim krugom lisnatog tijesta te stisnite rubove da nadjev ne iscuri tijekom pečenja.
  12. Istucite jaje i njime premažite vrhove pripremljenih minipita. Vilicom ispikajte vrhove pita.
  13. Tako pripremljene pite stavite u zamrzivač oko 15 minuta prije pečenja. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  14. Ohlađene pite pecite u pećnici oko 20 do 25 minuta dok se tijesto ne ispeče do kraja. Lagano ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

15 minuta i nekoliko kuna: Trik s kojim će jela od mljevenog mesa imati puno bolji okus +0 Umak od mljevenog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju