Pite od lisnatog tijesta punjene mesom, sirom i povrćem iznimno su popularne u Australiji i na Novom Zelandu. Ne samo da je riječ o ukusnim zalogajčićima, već i vrlo praktičnom jelu za koje vam ne treba beštek da biste ga pojeli za ručak ili večeru.

Upravo zato pite od lisnatog tijesta idealne su za ponijeti na posao, piknik ili za neku treću priliku gdje raspolažete ograničenim priborom za jelo.

Ako, pak, upotrijebite već gotovo lisnato tijesto, ove pite mogu se složiti u kraćem roku nego što je to obično potrebno.

Sastojci:

2 paketa gotovog lisnatog tijesta
450 g mljevene junetine
400 ml mesnog temeljca
100 g naribanog sira po želji (npr. bijeli cheddar)
3 žlice brašna
1 jaje
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 čajna žličica Worcestershirea
maslinovo ulje
sol i papar po želji

Slana pita sa sirom i tikvicama Hrana i piće Slana pita sa sirom i tikvicama: Recept za prefino ljetno jelo koje se topi u ustima

Priprema:
1. Zagrijte malo ulja na tavi, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk oko dvije do tri minute dok ne omekša.

2. Potom dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedna minute.

3. U tavu dodajte mljevenu junetinu i pirjajte oko pet do šest minuta dok meso ne dobije smeđu boju. Posolite i popaprite po želji.

4. Dodajte brašno, dobro promiješajte i pustite da se sve zajedno kuha oko jedne minute.

5. Podlijte meso temeljcem i s umakom Worcestershire. Kada smjesa zavrije smanjite temperaturu i kuhajte dok se umak ne zgusne oko šest do osam minuta.

6. Prebacite mesni nadjev u posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ju stavite u hladnjak na hlađenje barem 60 do 120 minuta.

7. Izvadite lisnato tijesto iz hladnjaka. Razvucite oba paketa tijesta na debljinu oko tri milimetara.

8. Služeći se čašama ili kalupima za kolačiće izrežite jednaki broj krugova promjera 10 centimetara i 8 centimetara. Stavite tijesto na papir za pečenje i ohladite u hladnjaku barem 30 minuta.

Slana pita Hrana i piće Slana pita od krumpira, jaja i špeka: Najslasniji doručak, ručak i večera za 45 minuta

9. Namastite unutrašnjost kalupa za muffine, pa poslažite na dno veće krugove lisnata tijesta.

10. Nadjenite lisnato tijesto s ohlađenim i pripremljenim mesnim nadjevom kojem ste dodali malo naribanog sira.

11. Meso i sir poklopite s manjim izrezanim krugom lisnata tijesta te stisnite rubove da nadjev ne iscuri tijekom pečenja.

12. Istucite jaje i njime premažite vrhove pripremljenih mini pita. Vilicom ispikajte vrhove pita.

13. Tako pripremljene pite stavite u zamrzivač oko 15 minuta prije pečenja. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

14. Ohlađene pite pecite u pećnici oko 20 do 25 minuta dok se tijesto ne ispeče do kraja. Lagano ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju