Tajlandska kuhinja poznata je diljem svijeta po jedinstvenoj ravnoteži slatkih, slanih, kiselih i ljutih okusa. Tajlandska salata od krastavaca izvrstan je primjer te ravnoteže.

Osvježavajući krastavci sljubljuju se s rižinim octom ili sokom limete kako bi se postigla odgovarajuća kiselost, a koja se neutralizira sezamovim uljem i šećerom. Ljutinu daje luk i čili papričice, a dodatna hrskavost postiže se dodavanjem nasjeckanih prženih kikirikija.

Važno je znati da bi se krastavci trebali narezati na tanke kriške kako bi upili što je moguće više ovog izbalansiranog umaka.

Tajlandska salata od krastavaca obično se poslužuje kao predjelo ili prilog mesnim i ribljim jelima.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Salata Hrana i piće Savršena uz roštilj: Hit-recept za kremastu salatu od krastavaca

Sastojci za tajlandsku salatu od krastavaca:

  • 500 g svježih krastavaca
  • 60 ml rižina octa
  • 30 g nasjeckanih prženih kikirikija
  • 2 žlice svježih listića korijandera
  • 1 žlica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ ljubičastog luka
  • ½ žlice sezamovog ulja
  • ½ čajne žličice nasjeckanih čili papričica

Priprema tajlandske salate od krastavaca

  1. Narežite krastavce na tanke kriške i posolite ih. Pomiješajte i ostavite pola sata da sol izvuče vodu iz krastavaca.
  2. Nakon pola sata ocijedite krastavce od viška vode.
  3. Sezamovo ulje pomiješajte s rižinim octom i šećerom te prelijte preko ocijeđenih krastavaca.
  4. Listiće korijandera narežite na manje komade. Luk narežite na tanke kriške i dodajte u salatu.
  5. Dodajte i komadiće nasjeckane čili papričice.
  6. Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u hladnjak na dva do tri sata.
  7. Prije posluživanja dodajte komadiće nasjeckanih prženih kikirikijia. Dobar tek.

Najbolji ljetni recepti: 7 odličnih jela za svaki dan ovog tjedna Punjeni zapečeni šampinjoni Carbonara s piletinom +0 Orzo tjestenina s tunom iz konzerve