Sir i špinat se izvrsno slažu u piti od prhkog tijesta koja je izvrsna i kad se ohladi. Umjesto špinata, za quiche možete iskoristiti i blitvu ili koprivu, dodati u nadjev popržene kockice slanine, pa i poigrati se s nekoliko različitih vrsta topivih sireva.

Sastojci za quiche od špinata:

Tijesto:

100 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
125 g maslaca
1/2 žličice soli
1 jaje

Nadjev:

400 g špinata
250 g svježeg sira
100 g feta sira
1 mala glavica luka
250 ml kiselog vrhnja
1 jaje
prstohvat soli

Priprema:

1. Hladan maslac nožem narežite na listiće. Izmiješajte sve sastojke za tijesto pa umijesite rukama i oblikujte kuglu. Razvaljajte je i položite tijesto u namašćeni kalup za quiche. Odrežite višak rubova pa stavite u hladnjak dok ne pripremite nadjev.

2. Špinat minutu-dvije prokuhajte u vodi pa ga nasjeckajte. Popržite sjeckani luk pa dodajte špinat i kratko pržite. Ostavite da se ohladi. Svježi sir pomiješajte s kiselim vrhnjem pa dodajte jaje i izmrvljenu fetu. Sve dobro promiješajte i dodajte špinat.

3. Izvadite tijesto iz hladnjaka, izbockajte ga vilicom i dodajte suhi grah da se ne diže tijekom pečenja. Prekrijte tijesto aluminijskom folijom pa pecite oko 20 minuta na 190 stupnjeva Celzija.

4. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite grah i ulijte nadjev. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva Celzija. Ostavite da se hladi oko 15 minuta pa narežite i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju