Kušali smo tako ukusne zapečene rolice od patlidžana da vam prelažemo da odgodite sve prehrambene planove koje ste imali za danas i odete po dva patlidžana. Punjene rolice od patlidžana jednostavno je napraviti, a ako koristite gotov umak od rajčica ili ispečete patlidžane večer prije - i ne traje dugo. Rezultat divno zapečeno kremasto jelo savršenog okusa.
Da biste napravili ukusne punjene i zapečene rolice od patlidžana, čak i s dosadnom pripremom glavne namirnice koja uključuje dosta čekanja dok sol ne izvuče vodu, trebat će vam tek 40 minuta. Isto toliko će rolicama trebati da se zapeku, pa ćete čitavo jelo dovršit za manje od sat i pol, što za ovakvu poslasticu i nije mnogo. Količina sastojaka iz recepta nahranit će 4 osobe, a punjene rolice možete poslužiti i samo s običnom zelenom salatom – ne treba im ništa više.
Sastojci za rolice od patlidžana:
- 2 velika patlidžana, narezana po duljini
- sol
- maslinovo ulje, za podlijevanje
- 2 šalice gotovog umaka od rajčice (može i kupovni)
- pinjoli, za posipanje
- svježi bosiljak, za ukras
- Za nadjev:
- 500 g ricotte
- 65 g pecorina, naribanog
- 2 češnja češnjaka, narezana na sitno
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica naribane limunove korice
- ¼ čajne žličice ljuskica crvene paprike, plus za posipanje
- ½ čajne žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
Priprema rolica od patlidžana:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje.
- Patlidžane posložite na čistu kuhinjsku krpu i posolite. Pričekajte 20 minuta da sol izvuče vodu.
- Patlidžane osušite i premjestite na pripremljeni lim. Velikodušno ih pokapajte maslinovim uljem pa pecite 20 do 30 minuta. Okrećite patlidžane tijekom pečenja i izvadite ih kad omekšaju i počnu dobivati boju. Ne gasite pećnicu.
- Dok se patlidžani peku, napravite nadjev. U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, pecorino, češnjak, origano, koricu limuna, ljuskice crvene paprike, sol i malo mljevenog papra.
- Rasporedite umak od rajčice u lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra.
- Na svaku krišku patlidžana stacite oko dvije žlice nadjeva i zarolajte. Kraj okrenite prema dolje i slažite u lima.
- Prekrijte lim za pečenje folijom i pecite 20 minuta.
- Pospite pinjolima, ljuskicama crvene paprike i svježim bosiljkom.
Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?
+1