Tikvice su iznimno fleksibilna namirnica od koje se mogu pripremati razna jela. Naribane tikvice možete iskoristiti i kao bazu za pizza-složenac.
Pomiješajte naribane tikvice s nešto sira i jaja, zapecite ovu smjesu, a potom je obogatite s mljevenom junetinom, rajčicama i sirom. Po želji možete dodati i malo kulena ili nekog sličnog mesnog proizvoda na vrh da što više podsjeća na pizzu.
Sastojci za pizza složenac:
- 700 g naribanih tikvica
- 450 g mljevene junetine
- 450 ml umaka od rajčice
- 240 g naribane mozzarelle
- 120 g naribanog cheddara
- 45 g naribanog parmezana
- 2 velikih jaja
- ½ luka
- salama za ukrašavanje
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema pizza složenca:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Naribajte tikvicu i posolite je. Pustite da tako „odmara“ 10 minuta, a potom istisnite svu tekućinu iz nje.
- Pomiješajte ocijeđene naribane tikvice s dva jaja, naribanim parmezanom i 120 g naribane mozzarelle.
- Dobivenu smjesu utisnite u pravokutni lim za pečenje složenaca čije ste unutrašnje stranice prethodno namazali s nešto biljnog ulja.
- Stavite peći bazu složenca u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta.
- Za to vrijeme ispirjajte mljeveno meso s nasjeckanim lukom na malo masnoće dok meso ne dobije smeđu boju. Dodajte umak od rajčice, sve dobro promiješajte, posolite i popaprite smjesu.
- Meso premažite preko ispečene baze od tikvica, jaja i sira.
- Preko mljevenog mesa posipajte ostatak naribane mozzarelle i naribani cheddar. Po želji na vrh možete dodati i kulen ili neku sličnu salamu da složenac više nalikuje na pizzu.
- Vratite lim u pećnicu i pecite još 20 minuta dok se sir ne rastopi, a okusi ne sljube.
- Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Novo u Zagrebu: Pizza od 1,4 kg inspirirana vrućim burekom na vagu iz 80-ih +1