Tourtiere je francusko-kanadska pita od mesa, krumpira i začina koja se obično jede za božićne blagdane, Novu godinu i druge svečane trenutke. Popularna je u cijeloj Kanadi, a posebno u provinciji Quebec.
Vjeruje se da se ta pita spremala još u 17. stoljeću, no prvi pisani dokaz potječe iz 1840. godine iz kuharice La cuisiniere canadienne.
U originalnom receptu koristilo se meso goluba. U današnjim receptima najčešće se upotrebljavaju mljevena svinjetina i junetina.
Blagdanski štih daje mu pak kombinacija toplih začina.
Jelo se priprema s klasičnim tijestom za pitu. Ako nemate već prokušani recept za tijesto, poslužite se ovime.
Sastojci za mesnu pitu:
- gotovo tijesto za pitu
- 675 g mljevene svinjetine
- 300 g pirea od krumpira
- 1 manji luk
- 1 žlica ulja
- 1/4 čajne žličice sjemenki celera
- 1/8 čajne žličice kadulje
- 1/8 čajne žličice mažurana
- 1/8 čajne žličice mljevenog cimeta
- prstohvat pimenta
- sol i papar po želji
Priprema mesne pite:
Zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk omekša dodajte mljeveno meso i začine (sol, papar, sjemenke celera, kadulju, mažuran, mljeveni cimet, piment) i pirjajte dok meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Uklonite meso iz tave i pomiješajte ga s pireom od krumpira.
Podijelite tijesto za pitu na dva dijela. Jedan dio razvucite za podlogu u kalup promjera 20 centimetara. Preko podloge stavite mješavinu mljevenog mesa i pirea, a preko smjese stavite drugi dio razvučenog tijesta.
Ispikajte tijesto na nekoliko dijelova. Vodom premažite rubove pite.
Prekrijte rubove pite aluminijskom folijom i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta.
Kad sredina pite počne lagano tamnjeti, uklonite aluminijsku foliju s rubova i nastavite peći još 30 do 40 minuta dok tijesto nije pečeno do kraja.
Poslužite pitu toplu sa salatom po želji. Dobar tek!