Tourtiere je francusko-kanadska pita od mesa, krumpira i začina koja se obično jede za božićne blagdane, Novu godinu i druge svečane trenutke. Popularna je u cijeloj Kanadi, a posebno u provinciji Quebec.

Vjeruje se da se ta pita spremala još u 17. stoljeću, no prvi pisani dokaz potječe iz 1840. godine iz kuharice La cuisiniere canadienne.

U originalnom receptu koristilo se meso goluba. U današnjim receptima najčešće se upotrebljavaju mljevena svinjetina i junetina.
Blagdanski štih daje mu pak kombinacija toplih začina.

Jelo se priprema s klasičnim tijestom za pitu. Ako nemate već prokušani recept za tijesto, poslužite se ovime.

Sastojci za mesnu pitu:

  • gotovo tijesto za pitu
  • 675 g mljevene svinjetine
  • 300 g pirea od krumpira
  • 1 manji luk
  • 1 žlica ulja
  • 1/4 čajne žličice sjemenki celera
  • 1/8 čajne žličice kadulje
  • 1/8 čajne žličice mažurana
  • 1/8 čajne žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat pimenta
  • sol i papar po želji

Priprema mesne pite:

Zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk omekša dodajte mljeveno meso i začine (sol, papar, sjemenke celera, kadulju, mažuran, mljeveni cimet, piment) i pirjajte dok meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Uklonite meso iz tave i pomiješajte ga s pireom od krumpira.
Podijelite tijesto za pitu na dva dijela. Jedan dio razvucite za podlogu u kalup promjera 20 centimetara. Preko podloge stavite mješavinu mljevenog mesa i pirea, a preko smjese stavite drugi dio razvučenog tijesta.
Ispikajte tijesto na nekoliko dijelova. Vodom premažite rubove pite.
Prekrijte rubove pite aluminijskom folijom i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta.
Kad sredina pite počne lagano tamnjeti, uklonite aluminijsku foliju s rubova i nastavite peći još 30 do 40 minuta dok tijesto nije pečeno do kraja.
Poslužite pitu toplu sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju