Tko može odoljeti slasnoj piti u hladan jesenski dan? Predlažemo vam da napravite finu pitu od oraha i čokolade koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Recept uključuje i pripremu podloge za pite koja se radi od svega četiri sastojka – brašna, maslaca, šećera i vode. Ne brinite, ovu slasticu mogu svladati i početnici u pripremi kolača.

Sastojci za podlogu:

  • 300 g brašna
  • 170 g hladnog maslaca
  • 2 žlice šećera ker
  • 1-2 žlice hladne vode
  • Sastojci za nadjev:
  • 340 g oraha
  • 200 g smeđeg šećera
  • 125 ml meda
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 115 g maslaca
  • 55 g tamne čokolade

Priprema pite od oraha i čokolade:

  1. Priprema podloge: Narežite maslac na kocke veličine oko 1 centimetra. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i kockice maslaca. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne spojite sve sastojke. Dodajte i jednu žlicu hladne vode i vilicom pomiješajte sve sastojke.
  2. Testirajte smjesu – ako možete rukama oblikovati kuglicu bez raspadanja, tijesto je spremno. Ako ne možete to učiniti dodajte preostalu žlicu vode i opet promiješajte. Nemojte pretjerano mijesiti tijesto, jer će biti žilavo.
  3. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga u prozirnu plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stvrdne i ohladi. Po želji tijesto možete ostaviti u hladnjaku i preko noći.
  4. Između dva papira za pečenje stavite ohlađeno tijesto i razvucite ga u krug promjera 30-ak centimetara. Utisnite razvučeno tijesto u prethodno namašćeni kalup za pečenje pita. Stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
  5. Preko ohlađenog tijesta stavite papir za pečenje te ga ispunite keramičkim kuglicama za pečenje ili sirovom rižom. Stavite tijesto peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Uklonite kuglice i papir za pečenje te provjerite je li tijesto pečeno do kraja. Ako nije, stavite ga u pećnicu na još tri do pet minuta.
  6. Ohladite podlogu za pitu.
  7. Smanjite temperaturu pećnice na 180 Celzijevih stupnjeva.
  8. Za nadjev: ugrubo narežite oraha. U lončiću rastopite maslac sa smeđim šećerom i medom. Miješajte sve zajedno i kuhajte oko jedne minute. Potom dodajte orahe i vrhnje za šlag. Kuhajte još jednu minutu, a potom sve zajedno prelijte na ohlađenu i termički obrađenu podlogu.
  9. Vratite pitu u pećnicu na još 30 minuta.
  10. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici i njome pokapajte orahe na piti. Dobro ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju