Pollo alla parmigiana ili chicken parmigiana omiljeno je jelo Talijana u Americi i Australiji, a navodno je nastalo kao inačica parmigiane di melanzane s patlidžanima. U pilećoj varijanti bijelo meso se najprije poha, a potom peče u pećnici s umakom od rajčice i sirom. Koja kriška šunke, pršuta ili slanine se također može dodati na piletinu za više okusa.
Sastojci za pileću parmigianu:
- 3 velika komada pilećih prsa
- 2 velika jaja
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1 šalica panko krušnih mrvica
- 1/2 šalice običnih krušnih mrvica
- 50 g parmezana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ulje za prženje
- sol i papar
Za umak:
- 1 žlica ulja
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 400 g passate
- sol, papar
- 1 žličica suhih talijanskih začina
- 1 žličica šećera (po želji)
Ostalo:
- 250 g mozzarelle
- 1/3 šalice naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog bosiljka ili peršina
Priprema pileće parmigiane
- Pileća prsa horizontalno prepolovite da dobijete šest fileta. Umutite jaja pa dodajte sjeckani češnjak i peršin, sol i papar. Piletinu obložite smjesom, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira najmanje 15 minuta, ili preko noći.
- Za umak zagrijte ulje u loncu srednje veličine. Pržite sjeckani luk dok ne postane proziran (oko 3 minute), zatim dodajte češnjak dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Dodajte passatu, sol i papar po ukusu, začine i šećer (ako koristite). Poklopite i kuhajte oko deset minuta, ili dok se umak malo ne zgusne. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.
- Zagrijte pećnicu 220°C. Lagano namastite lim posudu za pečenje. Pomiješajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u tanjuru. Uvaljajte piletinu da se ravnomjerno obloži. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite piletinu dok ne postane zlatna i hrskava (oko 4-5 minuta sa svake strane).
- Stavite piletinu na pripremljenu posudu za pečenje i prelijte ih umakom, prekrijte kriškama mozzarelle i pospite parmezanom, bosiljkom ili peršinom. Pecite 15-20 minuta i poslužite.
Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana? +1