Pollo alla parmigiana ili chicken parmigiana omiljeno je jelo Talijana u Americi i Australiji, a navodno je nastalo kao inačica parmigiane di melanzane s patlidžanima. U pilećoj varijanti bijelo meso se najprije poha, a potom peče u pećnici s umakom od rajčice i sirom. Koja kriška šunke, pršuta ili slanine se također može dodati na piletinu za više okusa.

Sastojci za pileću parmigianu:

  • 3 velika komada pilećih prsa
  • 2 velika jaja
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 šalica panko krušnih mrvica
  • 1/2 šalice običnih krušnih mrvica
  • 50 g parmezana
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ulje za prženje
  • sol i papar

Za umak:

  • 1 žlica ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 400 g passate
  • sol, papar
  • 1 žličica suhih talijanskih začina
  • 1 žličica šećera (po želji)

Ostalo:

  • 250 g mozzarelle
  • 1/3 šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice nasjeckanog bosiljka ili peršina

Priprema pileće parmigiane

  1. Pileća prsa horizontalno prepolovite da dobijete šest fileta. Umutite jaja pa dodajte sjeckani češnjak i peršin, sol i papar. Piletinu obložite smjesom, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira najmanje 15 minuta, ili preko noći.
  2. Za umak zagrijte ulje u loncu srednje veličine. Pržite sjeckani luk dok ne postane proziran (oko 3 minute), zatim dodajte češnjak dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Dodajte passatu, sol i papar po ukusu, začine i šećer (ako koristite). Poklopite i kuhajte oko deset minuta, ili dok se umak malo ne zgusne. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.
  3. Zagrijte pećnicu 220°C. Lagano namastite lim posudu za pečenje. Pomiješajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u tanjuru. Uvaljajte piletinu da se ravnomjerno obloži. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite piletinu dok ne postane zlatna i hrskava (oko 4-5 minuta sa svake strane).
  4. Stavite piletinu na pripremljenu posudu za pečenje i prelijte ih umakom, prekrijte kriškama mozzarelle i pospite parmezanom, bosiljkom ili peršinom. Pecite 15-20 minuta i poslužite.

Kako prepoznati dobar sir? Razlike između Parmigiana Reggiana i Grana Padana Sir - 4 Sir - 3 Sir - 2 +1 Sir - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju