Ne možete se odlučiti između pečene piletine s hrskavom kožicom i komada mesa u sočnom slatko-ljutom umaku? Ne morate ni birati – donosimo vam recept koji kombinira te dvije krajnosti u jednom receptu.
Piletina s hrskavom kožom sastavni je dio jelovnika brojnih zemalja svijeta, dok je umak na bazi naranče vrlo popularan dodatak u kineskoj gastronomiji. Ne čudi stoga što se u ovom receptu može naći i rižin ocat, ali i nešto ljutog umaka.
Sastojci:
1 kg pilećeg zabataka (s kostima i kožom)
85 g marmelade od naranče
60 ml ljutog umaka po želji
2 žlice umaka Worcestershire
2 žlice rižina octa
2 žlice maslaca
biljno ulje za prženje
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Zagrijte malo biljnog ulja u tavi te na masnoći zapecite zabatke koje ste prethodno nasolili i popaprili po želji.
3. Stavite piletinu na tavu s kožom prema dolje i pecite bez diranja dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava oko šest minuta. Potom okrenite piletinu i pecite još dvije minute s druge strane.
4. Ako imate manju tavu, bolje je piletinu podijeliti na dva dijela nego je pretrpavati mesom.
5. Složite tako pripremljenu piletinu na lim za pečenje pa stavite u pećnicu na oko 20 minuta dok se termički ne obradi do kraja, odnosno dok unutrašnjost mesa ne dosegne optimalnu temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.
6. Dok se meso peče u pećnici, pripremite umak. Pomiješajte marmeladu od naranče, ljuti umak, rižin ocat i Worcestershire u loncu. Umiješajte hladan maslac u smjesu i sve zajedno kuhajte na štednjaku oko pet minuta dok se maslac ne otopi, a okusi ne sljube.
7. Premažite umak preko mesa na kraju pečenja i odmah poslužite. Dobar tek!