Piletina koja se puni aromatičnim maslacem potječe iz Ukrajine, ali je vrlo brzo osvojila svijet nakon što su je prepoznali vješti francuski kuhari i uvrstili u svoje jelovnike. Kako zbog sočnog nadjeva, tako i zbog hrskavog omotača koji se dobiva prženjem u dubokom ulju ili pečenjem u pećnici. Neki chefovi, poput Jamieja Olivera savjetuju da se u smjesu s maslacem doda i sjeckani češnjak, a njegova piletina slast duguje i hrskavoj slanini.
Sastojci za piletinu Kijev:
2 komada pilećih prsa
2 žlice maslaca
žlica senfa
1/4 svežnja peršina
1/4 svežnja vlasca
sol i papar
40 g krušnih mrvica
1 jaje
2 žlice parmezana
> Fina piletina gotova za 15 minuta koju morate probati
Priprema:
1. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša pa ga izmiješajte sa sjeckanim vlascem i peršinom te posolite i popaprite. Oblikujte u valjak pomoću folije i ostavite u hladnjaku.
2. Pileća prsa filetirajte pa istucite batom za meso. Premažite ih senfom, posolite i popaprite.
3. Maslac narežite na 4 ploške i po jednu stavite na svaki komad mesa i zarolajte te učvrstite čačkalicama.
4. Uvaljajte odreske u umućena jaja pa u krušne mrvice pomiješane s parmezanom. Odreske ostavite u hladnjaku desetak minuta.
5. Odreske izvadite iz hladnjaka, ponovno umočite u jaja i mrvice pa pržite desetak minuta u vrućem ulju. Poslužite s pireom ili povrćem.
Za piletinu Kijev prema Jamiejevom receptu pogledajte video u nastavku.