Nan-e berenji je popularna perzijska slastica koja se priprema od riže, točnije od rižina brašna što ju čini izvrsnim odabirom za ljude koji izbjegavaju hranu s glutenom. Hrskavost i specifičan bogat okus daje joj dodatak masnoća životinjskog porijekla, najčešće goveđeg ili ovčjeg loja.

Neodoljiv miris, pak, dobiva od ružine vodice. Riječ je o aromatiziranoj vodi koja se dobiva namakanjem ružinih latica, a koja se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane u Hrvatskoj.

Nan-e berenji potječe iz iranskog grada Kermanšaha gdje se priprema za Novu godinu i druge važne proslave. Ovaj se grad nekoć nalazio na Putu svile, a mnogi su prolazili kroz njega i uživali u ovim slatkim zalogajima. Ne čudi stoga što se recept proširio po svijetu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo 3 sastojka: Recept za škotske prhke kekse koji se režu poput torte

Postoji nekoliko vrsta ovih iranskih keksa – bijeli, sa šafranom i kakaom, a svako kućanstvo u Kermanšahu ima svoj obiteljski recept. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju Nan-e berenjija koji možete pripremiti i u vlastitom domu.

Ako niste ljubitelji životinjske masti u slasticama, zamijeniti je možete s maslacem sa sobne temperature.

Sastojci za perzijske kekse od rižina brašna:

  • 260 g rižina brašna
  • 160 g životinjske masti
  • 160 g šećera u prahu
  • 60 ml ružine vodice
  • 2 žumanjka
  • ½ čajne žličice kardamoma u prahu
  • prstohvat soli
  • mak za posipanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako dobri: Recept za prefine kekse od kave i čokolade koje morate probati

Priprema perzijskih keksa od rižina brašna:

  1. Izvadite životinjsku mast iz hladnjaka i pustite da dosegne sobnu temperaturu. U mikseru pomiješajte životinjsku mast sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
  2. U smjesu dodate jedan po jedan žumanjak i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
  3. U zdjeli prosijajte rižino brašno, sol i kardamom pa dodajte ostatku smjese.
  4. Na kraju ulijte i rižinu vodicu u smjesu i izradite tijesto.
  5. Stavite smjesu za kekse u hladnjak na barem četiri sata, a može i preko noći. Izvadite tijesto i pustite ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
  6. Dobivenu smjesu za kekse podijelite na manje loptice veličine oraha, pa ih izravnajte na limu za pečenje. Posipajte ih s makom prije stavljanja u pećnicu.
  7. Kekse stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 15 minuta. Poslužite tople. Dobar tek!

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju