Cikla je korjenasto povrće zagasito crvene boje i slatkog okusa koje je prepuno vitamina i minerala te prehrambenih vlakana.

Cikla se u hrvatskim domaćinstvima najčešće se jede kuhana i ukiseljena na salatu. No, ona nudi i brojne druge mogućnosti za kulinarske igre.

Jeste li je probali ispeći u pećnici? Pečena cikla može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu, ali i dodati raznim salatama, juhama ili čak smoothiejima.

U procesu pečenja produbit ćete njezin sladak okus, a pogotovo ako pred kraj termičke obrade dodate nešto meda.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Cikla Hrana i piće Moćna cikla: 5 stvari koje morate znati o korjenastoj kraljici zime

Sastojci za pečenu ciklu:

  • 1 kg očišćene i oguljene sirove cikle
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 žlice biljnog ulja
  • sol i papar po želji


Priprema pečene cikle:

  1. Stavite lim za pečenje zagrijati u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Ciklu ogulite i narežite na polovice ili četvrtine.
  3. Stavite komadiće sirove cikle u zdjelu te začinite s uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte.
  4. Tako pripremljenu ciklu prebacite na zagrijani lim za pečenje. Pecite oko 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša.
  5. Izvadite ciklu iz pećnice, pokapajte je s limunovim sokom i medom te sve dobro i pažljivo promiješajte.
  6. Vratite ciklu u pećnicu da se peče još oko pet minuta.
  7. Poslužite toplo kao prilog mesnom jelu, ili stavite u salatu. Dobar tek!