Cikla je korjenasto povrće zagasito crvene boje i slatkog okusa koje je prepuno vitamina i minerala te prehrambenih vlakana. 
 Cikla se u hrvatskim domaćinstvima najčešće se jede kuhana i ukiseljena na salatu. No, ona nudi i brojne druge mogućnosti za kulinarske igre. 
Jeste li je probali ispeći u pećnici? Pečena cikla može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu, ali i dodati raznim salatama, juhama ili čak smoothiejima. 
U procesu pečenja produbit ćete njezin sladak okus, a pogotovo ako pred kraj termičke obrade dodate nešto meda.
Sastojci za pečenu ciklu:
- 1 kg očišćene i oguljene sirove cikle
 - 2 žlice meda
 - 2 žlice limunova soka
 - 2 žlice biljnog ulja
 - sol i papar po želji
 
Priprema pečene cikle:
- Stavite lim za pečenje zagrijati u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva.
 - Ciklu ogulite i narežite na polovice ili četvrtine. 
 - Stavite komadiće sirove cikle u zdjelu te začinite s uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte.
 - Tako pripremljenu ciklu prebacite na zagrijani lim za pečenje. Pecite oko 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša.
 - Izvadite ciklu iz pećnice, pokapajte je s limunovim sokom i medom te sve dobro i pažljivo promiješajte.
 - Vratite ciklu u pećnicu da se peče još oko pet minuta.
 - Poslužite toplo kao prilog mesnom jelu, ili stavite u salatu. Dobar tek!
 

              
              
              
                
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            