Cikla je korjenasto povrće zagasito crvene boje i slatkog okusa koje je prepuno vitamina i minerala te prehrambenih vlakana.

Cikla se u hrvatskim domaćinstvima najčešće se jede kuhana i ukiseljena na salatu. No, ona nudi i brojne druge mogućnosti za kulinarske igre.

Jeste li je probali ispeći u pećnici? Pečena cikla može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu, ali i dodati raznim salatama, juhama ili čak smoothiejima.

U procesu pečenja produbit ćete njezin sladak okus, a pogotovo ako pred kraj termičke obrade dodate nešto meda.

Cikla Hrana i piće Moćna cikla: 5 stvari koje morate znati o korjenastoj kraljici zime

Sastojci:

1 kg očišćene i oguljene sirove cikle
2 žlice meda
2 žlice limunova soka
2 žlice biljnog ulja
sol i papar po želji

Priprema:

1. Stavite lim za pečenje zagrijati u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva.

2. Ciklu ogulite i narežite na polovice ili četvrtine.

3. Stavite komadiće sirove cikle u zdjelu te začinite s uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte.

Burgeri od cikle Hrana i piće Pljeskavice bez mesa: Recept za brzinske burgere od cikle i feta sira

4. Tako pripremljenu ciklu prebacite na zagrijani lim za pečenje. Pecite oko 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša.

5. Izvadite ciklu iz pećnice, pokapajte je s limunovim sokom i medom te sve dobro i pažljivo promiješajte.

6. Vratite ciklu u pećnicu da se peče još oko pet minuta.

7. Poslužite toplo kao prilog mesnom jelu, ili stavite u salatu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju