Korjenasti plod cikle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNK-a, pa se njegova konzumacija osobito preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji.

U konzumaciji ne treba izostaviti ni njezine zelene listove, koji su bogati željezom, kalijem, magnezijem, kao i vitaminom C. Povrh svega, 100 grama cikle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća, pa se preporučuje kod osoba koje žele skinuti kilograme ili održati težinu. Evo na što sve morate paziti kako biste izvukli maksimum iz njezina ploda.

1. Kupujte svježe

Kad kupujete ciklu, birajte manje i tvrđe glavice, a izbjegavajte one koje su vidljivo oštećene i suhe. Ako se ovo korjenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pozornost na njihovu svježinu, pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenjem.

2. Pametno pohranjujte povrće
Svježe plodove cikle možete pohraniti u plastičnu vrećicu te čuvati u hladnjaku do čak tri tjedna. Ne zaboravite samo odstraniti zelene listove od korjenastog ploda jer će oni početi trunuti nakon dva do tri dana.

Salata od povrća s ciklom Salata od povrća s ciklom (Foto: Stockfood)

3. Kuhajte u kori

Ciklu valja kuhati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane, termička obrada oguljene cikle transformirat će njezinu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetara stabljike prije nego što ju počnete kuhati kako crvena boja ne bi ''iscurila'' s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako ciklu poprskate limunovim sokom, octom ili nekom sličnim prirodnim izvorom kiseline.

4. Gulite ciklu u rukavicama

Crvena boja cikle ostavit će trag na vašem tanjuru i hrani, ali i na rukama. Kad gulite ciklu od kore, obvezno nosite kuhinjske rukavice.

5. Eksperimentirajte s okusima
Cikla se kod nas najčešće kuha, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. No ovo povrće možete iskoristiti i na brojne druge načine. Odlično se sljubljuje s drugim korjenastim povrćem zapečenim u pećnici i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a izvrsno se kombinira i uz ovčji sir.

Sendvič od švedskih mesnih okruglica koji će mnogi htjeti probati u centru Zagreba Mr. Bjorg - 6 Mr. Bjorg - 8 Mr. Bjorg - 7 +4 Mr. Bjorg - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju