Ambasadori mesnih okruglica u kremastom umaku definitivno su Šveđani, a kako bi te mirisne polpete (ili ćufte) bile još ukusnije, poslužite se trikovima iskusnih kuhara. Iako na sami recept ne odlazi puno posla, izdvojite nešto više vremena za prženje okruglica u tavi kako bi se fino zapekle.

Kako bi bile ukusne trebat će vam i nekoliko tura kako se okruglice ne bi skuhale u tekućini koju ispuste na vrućem ulju.

U zapečenim ostacima mesa na tavi leži jedna od tajni finog okusa pa iskoristite preostale mesne sokove tako da ih otopite uz dodatak maslaca, marljivo miješajući. 

Sastojci za mesne okruglice:

1/2 šalice krušnih mrvica
1/2 šalice (125 ml) mlijeka
35 ml vrhnja
1 veliko jaje
1 velika mrkva
1 češanj češnjaka,
1/3 žličice soli
1/2 žličice papra
1 manja glavica luka
500 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
2 žlice sjeckanog peršina

Umak:

1/3 šalice maslaca
1 žličica kurkume
1 žličica chillija
1/4 šalice brašna
500 ml temeljca
1 šalica masnijeg vrhnja
3 žličice senfa
sol i papar

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, vrhnje, jaje, sitno sjeckani češnjak i začine. Ostavite da stoji najmanje 10 minuta pa dodajte sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, meso i peršin. Dobro izmiješajte rukama da se sastojci sjedine.

2. Od mesne smjese oblikujte okruglice. Zagrijte žlicu maslaca i 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri pa ispržite okruglice u više tura tako da se fino zapeku, a ne skuhaju. Prebacite ih na topli tanjur i prekrijte folijom.

3. Dodajte 1/3 šalice maslaca u tavu u kojoj ste pekli okruglice pa miješajte kuhačom da se otope sokovi iz tave. Zatim dodajte brašno i kad potamni ulijte topli temeljac, vrhnje i senf. Prebacite u posudu za pečenje i poklopite folijom pa pecite oko pola sata na 180 stupnjeva Celzija. Prema želji, prije nego što ih stavite u pećnicu, okruglice možete posipati naribanim sirom,

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju