Iza naziva königsberger klopse kriju se sočne njemačke mesne okruglice, nazvane po nekadašnjem glavnom gradu Istočne Pruske - Königsbergu (današnji Kalinjingrad u Rusiji). Okruglicama punim okusa, zahvaljujući namirnicama koje daju finu dozu umamija, slast pruža i kremasti umak, a tradicionalno se poslužuju s kuhanim krumpirom i ciklom.

Mesne okruglice se tipično rade od mljevene teletine ili mješavine teletine, junetine i svinjetine, luka, jaja, inćuna ili sardina, papra i drugih začina, no poslužit će i neka druga vrsta mesa, prema ukusu. Kapari i limunov sok također pridonose popularnsti tog jela.

Okruglice se mogu pronaći i pod nazivom kochklopse (kuhane mesne okruglice ili soßklopse, a posebno su omiljene u Berlinu i Brandenburgu.

Sastojci za königsberger klopse:

Okruglice:

1 starije pecivo (kajzerica)
240 ml mlake vode
1 žlica maslaca
150 g luka
2 žlice svježeg peršina
450 g nemasne mljevene govedine
450 g nemasne mljevene svinjetine
2 velika jaja
20 g senfa 
3 - 4 inćuna
1 i ½ žličice soli
½ žličice svježe mljevenog papra

Umak:

80 g maslaca
80 g brašna
1,4 l temeljca
1 lovorov list
sol i papar po ukusu
2 - 3 žlice soka od limuna
180 g kiselog vrhnja
25 g kapara
prstohvat šećera
svježe mljeveni muškatni oraščić

Priprema:

1. Pecivo stavite u manju posudu i prelijte ga vodom. Ostavite da se namače oko 10 minuta. Nasjeckajte luk i zagrijte ga u tavi na maslacu pa pecite dok ne omekša, oko 2 minute. Dodajte peršin i pecite 1 minutu. Ostavite sa strane da se ohladi.

2. Inćune sitno nasjeckajte. Istisnite vodu iz peciva pa ga izmrvite u posudu i dodajte preostale sastojke, uključujući smjesu od luka pa dobro, ali nježno, promiješajte rukama. Oblikujte okruglice. Otopite maslac u loncu pa dodajte brašno miješajući dok ne postane glatko, ali ne porumeni. Postupno umiješajte vruću juhu, miješajući dok umak ne postane gladak. Dodajte lovorov list i kuhajte oko 5 minuta. Začinite solju i paprom.

3. Dodajte mesne okruglice u umak. Nakon što provrije, poklopite i lagano pirjajte 15 minuta uz povremeno miješanje.
Izvadite okruglice u zdjelu i poklopite da ostanu tople. Izvadite lovorov list iz umaka i umiješajte 2 žlice limunovog soka, kiselo vrhnje i kapare. Začinite šećerom i muškatnim oraščićem te po potrebi dodatno soli, papra i limunovog soka. Polpete prelijte umakom i prema želji poslužite s kuhanim krumpirom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju