Encebollado je nacionalno jelo, ali i lijek protiv mamurluka u Ekvadoru koji odmah popravlja raspoloženje. Gusta juha od ribe i luka sadrži i rajčice, korijandar te korijen manioke, koji sadrži velike količine škroba. Umjesto manioke slobodno možete koristiti krumpir.
Ekvadorska juha tipično je ribarsko jelo koje se jede u cijeloj zemlji. Priprema se kod kuće, u malim zalogajnicama i cijenjenim restoranima. Neki od dodataka koji se sjajno slažu s encebolladom su i kukuruz, čips od banane, limeta, senf ili avokado.
Sastojci za encebollado:
- 900 g svježe tune
- 450 g krumpira
- 2 žlice ulja
- 2 rajčice
- 1 mala glavica luka
- 1 žličica čilija
- 2 žličice kumina
- oko 1,5 l vode
- 5 grančica korijandra
Za posluživanje:
- ukiseljeni luk
- avokado
- kriške limete
Priprema encebollada:
- Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri pa popržite sjeckani luk i rajčicu, čili u prahu, kumin i sol. Dodajte vodu i korijandar pa zakuhajte.
- Dodajte očišćenu ribu i kuhajte dok se tuna potpuno ne skuha, oko 15 minuta. Izvadite tunu i narežite je na manje komade.
- Zagrijte juhu pa dodajte na kockice narezan krumpir i kuhajte dok se ne skuha. Vratite tunu u juhu, kušajte i dodajte soli ako je potrebno.
- Ponovno zagrijte juhu ako je potrebno i poslužite je s ukiseljenim lukom, kriškama avokada i limete, prema želji.