Okonomiyaki je tradicionalno japansko jelo koje obuhvaća slane palačinke punjene kupusom, a koje se poslužuju s nizom različitih dodataka – od kewpie majoneze do komadića pečenog carskog mesa i ukiseljenog đumbira.
Okonomiyaki često nazivaju i japanskom pizzom. Vrlo su popularne u Zemlji Izlazećeg Sunca među osobama svih generacija. Mogu se jesti za doručak, ručak ili večeru kao samostalno jelo, ili prilog nekim drugim obrocima.
Originalno se ovo jelo priprema od specijaliziranih japanskih sastojaka poput dashi temeljca od algi, i korjenastog povrća nagaimo.
Mi vam donosimo najjednostavniji i najlakši recepta za slane palačinke punjene kupusom po uzoru na okonomiyaki koje možete napraviti za 20-ak minuta, a za koje namirnice možete pronaći u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini.
Sastojci za slane palačinke s kupusom:
- 250 g naribanog kupusa
- 3 velika jaja
- 3 žlice brašna
- 2 mlada luka
- ½ čajne žličice tamnog umaka od soje
- ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Priprema slanih palačinki s kupusom:
- Očistite kupus i naribajte ga na tanke trake. Očistite mladi luk i narežite ga na sitne komade.
- U većoj zdjeli istucite jaja i pomiješajte ga s brašnom, umakom od soje, sezamovim uljem i malo soli.
- Ubacite u dobivenu smjesu naribani kupus i mladi luk i dobro promiješajte.
- Na tavi zagrijte malo biljnog ulja pa dodajte dvije do tri žlice pripremljene smjese za palačinke veličine dlana.
- Spatulom pritisnite smjesu o dno tave dok se ne zapeče i ne dobije zlatno-smeđu boju. Okrenite palačinku na drugi stranu i nastavite peći dok se termički ne obradi do kraja.
- Nastavite tako peći sve dok ne potrošite sve sastojke.
- Poslužite s umakom po želji. Palačinke se preporučuju začiniti sa slatkom kewpie majonezom, okonomi umakom koji možete napraviti od kečapa, meda, umaka od soje i Worcestershirea, a možete ga poslužiti i s omiljenom ljutim umakom. Dobar tek!
Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji +21