Francusko jelo jaja en cocotte mnogi smatraju najboljim receptom za pripremu ove namirnice. Tekstura jaja en cocotte vrlo je slična poširanom jajetu – ima nježan i pahuljasti bjelanjak te mekan žumanjak, a priprema se na mnogo jednostavniji način.
Ne morate raditi vrtloge u vodi da biste termički obradili jaje – za ovaj recept potrebna vam je tek dublja tava s poklopcem te manje vatrostalne posude.
Recept je dobio ime po minijaturnim okruglim posudama od lijevanog željeza po imenu cocottes, no ako ih nemate možete se poslužiti i onim vatrostalnim za pečenje soufflea.
Svako se jaje stavi u zasebnu posudicu pa termički obrađuje na pari na štednjaku što olakšava cijeli proces.
Jaje možete termički obraditi s tek nešto soli i papra, ali i dodati različite dodatke poput naribanog sira, začinskog bilja i slično.
Sastojci za jaja en cocotte:
- 4 jaja
- 4 vatrostalne posudice
- 4 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 4 čajne žličice maslaca
- sol i papar po želji
Priprema jaja en cocotte:
- Ulijte vodu u tavu visine oko 1,5 centimetara i pustite da zavrije.
- Unutrašnjost vatrostalnih posudica dobro namastite s maslacem.
- Rasporedite nasjeckani vlasac u četiri posudice, posolite i popaprite.
- U svaku posudicu stavite sadržaj jednog razbijenog jajeta.
- Pažljivo prebacite posudice u zavrelu vodu, poklopite tavu i pustite da se sve termički obrađuje oko 4 do 7 minuta – ovisno o veličini posude, jajima, ali i vašem štednjaku.
- Znat ćete da su jaja spremna kad se bjelanjci stisnu, a žumanjak je još uvijek mekan.
- Začinite jaja s još nešto soli i papara i poslužite ih u posudicama zajedno s tostiranim kruhom. Dobar tek!
Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja +1