Juha od piva popularno je europsko jelo čije porijeklo nije do kraja poznato. Neki vjeruju da je osmišljena u istočnoj Francuskoj, a drugi u Njemačkoj. U knjizi "The Cooking of Germany" objavljenoj 1969. godine ističe se kako se Biersuppe u Njemačkoj jeo još srednjem vijeku.

Drugi tvrde da je recept omišljen za svadbu u Berlinu u 16. stoljeću na kojoj je prisustvovalo 700 gostiju. Juha se poslužila kao predjelo uz nekoliko vrsta sira i više vrsta piva.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik za finu juhu od brokule koju će voljeti i najveći mrzitelji "zelenila"

Danas se ova kremasta juha jede diljem svijeta, a osobito je popularna među ljubiteljima piva u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Ima razne varijante – u neke se čak dodaje đumbir, cimet i grožđice – a može se poslužiti s ili bez kruha kao toplo ili hladno jelo.

Vrlo lako se priprema i kod kuće i to od svega nekoliko namirnica.

Sastojci:
750 ml pilećeg temeljca
500 ml kvalitetnog lagera ili pšeničnog piva
120 g krušnih mrvica
30 g maslaca
4 ljutike
3 žlice milerama
1 žlica smeđeg šećera
prstohvat muškatnog oraščića
sol i bijeli papar po želji

Kremasta juha od piletine Hrana i piće Tako fina: Recept za kremastu juhu od piletine savršenu za tmuran kišan dan

Priprema:
1. U loncu rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckanu ljutiku dok ne omekša.

2. Kad ljutika dobije zlaćanu boju u lonac umiješajte mrvice. Dobro promiješajte.

3. Začinite sa solju sve zajedno, pa podlijte pivom.

4. Kuhajte pivo tri do pet minuta, pa potom ulijte pileći temeljac, šećer i papar.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako kremasta i puna okusa! Recept za brzu juhu od krumpira idealnu za kišni dan

5. Kuhajte juhu na laganoj temperaturi oko 20 do 25 minuta dok se okusi ne sljube. Ako želite, juhu možete izblendati štapnim mikserom prije posluživanja. 

6. Na kraju kuhanja dodajte mileram i dobro promiješajte.

7. Poslužite s malo muškatnog oraščića i kriškom kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju