Juha od piva popularno je europsko jelo čije porijeklo nije do kraja poznato. Neki vjeruju da je osmišljena u istočnoj Francuskoj, a drugi u Njemačkoj. U knjizi "The Cooking of Germany" objavljenoj 1969. godine ističe se kako se Biersuppe u Njemačkoj jeo još srednjem vijeku.
Drugi tvrde da je recept omišljen za svadbu u Berlinu u 16. stoljeću na kojoj je prisustvovalo 700 gostiju. Juha se poslužila kao predjelo uz nekoliko vrsta sira i više vrsta piva.
Danas se ova kremasta juha jede diljem svijeta, a osobito je popularna među ljubiteljima piva u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Ima razne varijante – u neke se čak dodaje đumbir, cimet i grožđice – a može se poslužiti s ili bez kruha kao toplo ili hladno jelo.
Vrlo lako se priprema i kod kuće i to od svega nekoliko namirnica.
Sastojci:
750 ml pilećeg temeljca
500 ml kvalitetnog lagera ili pšeničnog piva
120 g krušnih mrvica
30 g maslaca
4 ljutike
3 žlice milerama
1 žlica smeđeg šećera
prstohvat muškatnog oraščića
sol i bijeli papar po želji
Priprema:
1. U loncu rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckanu ljutiku dok ne omekša.
2. Kad ljutika dobije zlaćanu boju u lonac umiješajte mrvice. Dobro promiješajte.
3. Začinite sa solju sve zajedno, pa podlijte pivom.
4. Kuhajte pivo tri do pet minuta, pa potom ulijte pileći temeljac, šećer i papar.
5. Kuhajte juhu na laganoj temperaturi oko 20 do 25 minuta dok se okusi ne sljube. Ako želite, juhu možete izblendati štapnim mikserom prije posluživanja.
6. Na kraju kuhanja dodajte mileram i dobro promiješajte.
7. Poslužite s malo muškatnog oraščića i kriškom kruha. Dobar tek!