Zapečeni krumpir s dodatcima, umakom i sirom, omiljeno je jelo koje možemo napraviti zaista brzo i jednostavno. Jeftin, ukusan i zasitan, ovaj brzi ručak radimo kad nam ponestane inspiracije, a uz domaću juhu i osvježavajuću salatu, imamo kompletan obrok koji će nas držati sitima cijeli dan.

Međutim, zapečeni krumpir nismo oduvijek stavljali u ovako jednostavni kontekst. Francuska kuhinja ga poznaje kao tartiflette, prvu varijantu gratiniranog jela koja se kroz povijest smatrala pravom delicijom, dostojnom kraljevskog nepca.

Malo sastojaka, puno gušta 

Ovo ukusno jelo se spustilo niz francuske Alpe kako bi nahranilo mase, a na kraju se posluživalo u posebnim prilikama. Prema nekim izvorima, ovo je jedna od varijacija „francuskog krumpira“ kojega također često pripremamo na ovim prostorima.

U nastavku pročitajte recept za tartiflette, ukusni složenac od krumpira, slanine, sira i luka koji možete pripremiti brzo i jednostavno i najvažnije – bez puno prljavog posuđa. U originalu ovo jelo sadrži sir reblochon, kojega možete zamijeniti dostupnijim brie ili camembert sirom, ili nekim drugim sirom sličnog tipa. 

Sastojci za tartiflette:

  • 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 200 g slanine
  • 400 g sira
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • Sol, papar
  • Maslac

Priprema tartiflettea:

  1. Krumpir stavite kuhati u ljusci. Nemojte ga skuhati do kraja.
  2. Za to vrijeme luk i slaninu narežite na kockice, a vrhnje i mlijeko pomiješajte i začinite.
  3. Prepržite slaninu, a masnoću dodajte smjesi od vrhnja i mlijeka i dobro promiješajte.
  4. Krumpire narežite na kolutove pa posložite u vatrostalnu posudu koju ste prije toga premazali maslacem.
  5. Na krumpir stavite red luka i slanine pa prelijte mješavinom mlijeka i vrhnja, a na vrh svakog sloja stavite sir. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj treba biti preljev i sir.
  6. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Ne može brže i lakše od ovog: 7 jela s kojima se štede novac i vrijeme Arancini kuglice od riže Nasi Goreng Piletina +2 Tjestenina s dodatkom pečene piletine

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju