Ovo jednostavno predjelo podsjetit će vas na djetinjstvo, a zavoljet ćete ga ponovno jer je jednostavno za pripremu, lagano i fino. A i uopće ne mora biti predjelo jer će savršeno funkcionirati i kao prilog. Mi predlažemo da dinstane tikvice s kiselim vrhnjem i koprom poslužite uz faširance, a vi - kako vam drago.

Ako kod kuće imate tikvice, imate i većinu sastojaka koje traži ovaj recept. Ostali su – malo vrhnja, brašna, vode, mljevene paprike i svježi kopar koji će lijepo zaokružiti okuse, a poslovično se dobro slaže i s tikvicama i s vrhnjem.

Ako želite da ovo ljetno jelo postane još svježije, pokapajte ga na kraju s nekoliko kapi limunova soka… i uživajte.

Sastojci za dinstane tikvice s kiselim vrhnjem i koprom:

  • 4 tikvice srednje veličine, narezane na tanke ploške
  • 2 čajne žličice soli
  • 3 žlice ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
  • 1⁄3 šalice kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
  • 4 1⁄2 čajne žličice brašna
  • 3 žlice hladne vode
  • sok od pola limuna, za posluživanje, po želji

Priprema dinstanih tikvica s kiselim vrhnjem i koprom:

  1. Tikvice narežite na tanke ploške. Posolite, promiješajte i stavite u hladnjak na jedan sat. Izvadite i ocijedite.
  2. Zagrijte ulje i pržite luk dok ne omekša i ne postane staklast.
  3. Dodajte ocijeđene tikvice i kopar pa kuhajte dok tikvice ne omekšaju.
  4. Kiselo vrhnje, papriku, brašno i vodu umutite u glatku smjesu. Dodajte u tavu s tikvicama i kuhajte oko 5 minuta da brašno ne ostane sirovo.
  5. Poslužite toplo, samo ili uz faširance.

Dobar tek!

2 najveće greške koje radimo kad kuhamo i pečemo tikvice Tikvice u panko mrvicama i parmezanu Narežite tikvice na veće komade kada ih planirate kuhati ili peći duže vrijeme Lazanje od tikvica +1 Popečci od tikvica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju