Ovo jednostavno predjelo podsjetit će vas na djetinjstvo, a zavoljet ćete ga ponovno jer je jednostavno za pripremu, lagano i fino. A i uopće ne mora biti predjelo jer će savršeno funkcionirati i kao prilog. Mi predlažemo da dinstane tikvice s kiselim vrhnjem i koprom poslužite uz faširance, a vi - kako vam drago.
Ako kod kuće imate tikvice, imate i većinu sastojaka koje traži ovaj recept. Ostali su – malo vrhnja, brašna, vode, mljevene paprike i svježi kopar koji će lijepo zaokružiti okuse, a poslovično se dobro slaže i s tikvicama i s vrhnjem.
Ako želite da ovo ljetno jelo postane još svježije, pokapajte ga na kraju s nekoliko kapi limunova soka… i uživajte.
Sastojci za dinstane tikvice s kiselim vrhnjem i koprom:
- 4 tikvice srednje veličine, narezane na tanke ploške
- 2 čajne žličice soli
- 3 žlice ulja
- 1 luk, nasjeckan na sitno
- 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
- 1⁄3 šalice kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
- 4 1⁄2 čajne žličice brašna
- 3 žlice hladne vode
- sok od pola limuna, za posluživanje, po želji
Priprema dinstanih tikvica s kiselim vrhnjem i koprom:
- Tikvice narežite na tanke ploške. Posolite, promiješajte i stavite u hladnjak na jedan sat. Izvadite i ocijedite.
- Zagrijte ulje i pržite luk dok ne omekša i ne postane staklast.
- Dodajte ocijeđene tikvice i kopar pa kuhajte dok tikvice ne omekšaju.
- Kiselo vrhnje, papriku, brašno i vodu umutite u glatku smjesu. Dodajte u tavu s tikvicama i kuhajte oko 5 minuta da brašno ne ostane sirovo.
- Poslužite toplo, samo ili uz faširance.
Dobar tek!