Drømmekage ili danski kolač iz snova tradicionalna je slastica koja potječe iz danskog sela Brovst u Jutlandu. Jytte Andersen ispekla ga je šezdesetih godina prošlog stoljeća u lokalnom natjecanju slastica prema tajnom receptu svoje bake.

Kolač je oduševio žiri, recept je objavljen u lokalnoj kuharici, a ostalo je, kažu, povijest. Kolač je s vremenom postao hit u cijeloj zemlji. Njegovoj popularnosti pridonijela je jednostavna priprema te lagana i mekana tekstura.

Danski kolač iz snova priprema se od svakodnevnih sastojaka poput jaja, brašna, šećera, mlijeka i maslaca, a karakterističan okus daje mu kokos koji se stavlja na vrh. O tome koliko ćete dugo tostirati kokos ovisi i boja kolača.

Sastojci za danski kolač iz snova:

Sastojci za biskvit:

  • 225 g brašna
  • 225 g šećera
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 75 g rastopljenog maslaca
  • 3 jaja
  • 2 čajna žličice praška za pecivo
  • ½ čajne žličice vanilin šećera

Teksas kolač Hrana i piće Kolač Teksas: Recept za američki hit-desert od čokolade za koji treba tek nekoliko sastojaka

Sastojci za preljev:

  • 250 g smeđeg šećera
  • 150 g naribanih listića kokosa
  • 100 g maslaca
  • 75 ml punomasnog mlijeka
  • prstohvat soli

Priprema danskog kolača iz snova:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za torte, namastite ga i obložite papirom za pečenje.
  2. U mikseru izmutite jaja, šećer i vanilin šećer u gustu jednoličnu smjesu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta miksanja na najvećoj brzini.
  3. U posebnoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo.
  4. Umiješajte brašno u smjesu na bazi jaja i šećera. Dodajte mlijeko i rastopljeni maslac i sve lagano pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za torte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta, odnosno dok nije termički obrađena skoro do kraja.
  6. Sastojke za preljev – maslac, šećer, kokos, mlijeko i prstohvat soli – stavite u lončić i zagrijte na štednjaku na laganoj temperaturi dok se okusi ne sljube.
  7. Izvadite kolač iz pećnice, prelijte smjesu preko kolača i vratite u pećnicu. Povećajte temperaturu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno još oko 5 minuta.
  8. Pustite da se kolač ohladi do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

Samo 5 sastojaka: Recept za fantastični kolač s namazom od lješnjaka i čokolade Tisuću listića - 1 Tisuću listića - 2 Tisuću listića - 3 +1 Tisuću listića - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju