Drømmekage ili danski kolač iz snova tradicionalna je slastica koja potječe iz danskog sela Brovst u Jutlandu. Jytte Andersen ispekla ga je šezdesetih godina prošlog stoljeća u lokalnom natjecanju slastica prema tajnom receptu svoje bake.
Kolač je oduševio žiri, recept je objavljen u lokalnoj kuharici, a ostalo je, kažu, povijest. Kolač je s vremenom postao hit u cijeloj zemlji. Njegovoj popularnosti pridonijela je jednostavna priprema te lagana i mekana tekstura.
Danski kolač iz snova priprema se od svakodnevnih sastojaka poput jaja, brašna, šećera, mlijeka i maslaca, a karakterističan okus daje mu kokos koji se stavlja na vrh. O tome koliko ćete dugo tostirati kokos ovisi i boja kolača.
Sastojci za danski kolač iz snova:
Sastojci za biskvit:
- 225 g brašna
- 225 g šećera
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 75 g rastopljenog maslaca
- 3 jaja
- 2 čajna žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice vanilin šećera
Sastojci za preljev:
- 250 g smeđeg šećera
- 150 g naribanih listića kokosa
- 100 g maslaca
- 75 ml punomasnog mlijeka
- prstohvat soli
Priprema danskog kolača iz snova:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za torte, namastite ga i obložite papirom za pečenje.
- U mikseru izmutite jaja, šećer i vanilin šećer u gustu jednoličnu smjesu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta miksanja na najvećoj brzini.
- U posebnoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo.
- Umiješajte brašno u smjesu na bazi jaja i šećera. Dodajte mlijeko i rastopljeni maslac i sve lagano pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za torte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta, odnosno dok nije termički obrađena skoro do kraja.
- Sastojke za preljev – maslac, šećer, kokos, mlijeko i prstohvat soli – stavite u lončić i zagrijte na štednjaku na laganoj temperaturi dok se okusi ne sljube.
- Izvadite kolač iz pećnice, prelijte smjesu preko kolača i vratite u pećnicu. Povećajte temperaturu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno još oko 5 minuta.
- Pustite da se kolač ohladi do kraja prije posluživanja. Dobar tek!