U SAD-u se tradicionalno na Dan zahvalnosti peče pita od pekan oraha, ali ti su hrskavi orašasti plodovi omiljeni dodatak i desertima od čokolade, baš kao što je i kolač Teksas. Priprema je jednostavna, a spoj biskvita i čokoladne glazure je fantastičan.
Sastojci za kolač Teksas:
- 400 g šećera
- 240 g brašna
- ¼ žličice soli
- 4 žlice kakaa
- 220 g maslaca
- 230 ml vruće vode
- 230 ml mlaćenice
- 2 jaja
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Glazura:
- 60 g nasjeckanih pekan oraha
- 200 g maslaca
- 4 žlice kakaa
- 6 žlica mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 g šećera u prahu
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih stavite u posudu.
- U loncu otopite maslac. Dodajte kakao i promiješajte. Dodajte kipuću vodu, ostavite da kuha 30 sekundi, a zatim isključite vatru. Prelijte mješavinu s brašnom i lagano promiješajte da se ohladi.
- U posudu s mlaćenicom dodajte razmućena jaja, sodu bikarbonu i vaniliju pa je dodajte mješavini maslaca i kakaa. Ulijte smjesu u široki, plitki kalup i pecite na 175 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
- Dok se kolač peče, napravite glazuru. Pekan orahe sitno nasjeckajte. Otopite maslac pa mu dodajte kakao i promiješajte da se sjedini, a zatim ugasite vatru. Dodajte mlijeko, vaniliju i šećer u prahu. Promiješajte i dodajte pekan orahe i prelijte topli kolač.