Bez čokolade i voća nema blagdanskog stola, a slatka izraelska tradicija dodaje i treći dio slagalice za pripremu deserata – vino.

Osim što su ukusne, čokoladne loptice sa suhim voćem i vinom idealna su slastica kad želite napraviti slatkiš bez previše kompliciranja, a najbolje je od svega što nije nužno uvijek otići u dućan, nego iskoristiti namirnice koje već imate u kuhinji, poput čokolade, keksa, vina, suhog voća, kokosa i orašastih plodova. Umjesto vina, koristiti možete i kakav voćni sok ili liker.

Loptice s čokoladom i vinom

230 ml slatkog ili polusuhog crnog vina
1 štapić cimeta
150 g grožđica
220 g tamne čokolade
120 ml vrhnja za šlag
Listići kokosa
1 žlica mljevenih orašastih plodova (orasi, lješnjaci…)

Priprema:

1. Ugrijte vino i dodajte grožđice i cimet pa kuhajte dok se tekućina ne reducira, oko 5 minuta. 

2.Na pari rastopite čokoladu i vrhnje pa dodajte vrhnje za šlag i kuhajte miješajući 5 minuta. Izvadite štapić cimeta iz vina. 

2. Dodajte vino s grožđicama u čokoladu s vrhnjem pa promiješajte te dodajte orašastih plodova toliko da dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte loptice i uvaljajte ih u listiće kokosa pa ostavite u hladnjaku da se stisnu.

Savjet: Ako je smjesa previše gusta razrijediti je možete dodajući toplog vina ili vrhnja za kuhanje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju