Bez čokolade i voća nema blagdanskog stola, a slatka izraelska tradicija dodaje i treći dio slagalice za pripremu deserata – vino.
Osim što su ukusne, čokoladne loptice sa suhim voćem i vinom idealna su slastica kad želite napraviti slatkiš bez previše kompliciranja. Najbolje je od svega što nije nužno uvijek otići u dućan, nego možete iskoristiti namirnice koje već imate u kuhinji, poput čokolade, keksa, vina, suhog voća, kokosa i orašastih plodova. Umjesto vina koristiti možete i kakav voćni sok ili liker.
Sastojci za loptice s čokoladom
- 230 ml slatkog ili polusuhog crnog vina
- 1 štapić cimeta
- 150 g grožđica
- 220 g tamne čokolade
- 120 ml vrhnja za šlag
- listići kokosa
- 1 žlica mljevenih orašastih plodova (orasi, lješnjaci…)
Priprema loptica s čokoladom:
- Ugrijte vino i dodajte grožđice i cimet pa kuhajte dok se tekućina ne reducira, oko 5 minuta.
- Na pari rastopite čokoladu i vrhnje pa dodajte vrhnje za šlag i kuhajte miješajući 5 minuta. Izvadite štapić cimeta iz vina.
- Dodajte vino s grožđicama u čokoladu s vrhnjem pa promiješajte te dodajte orašastih plodova toliko da dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte loptice i uvaljajte ih u listiće kokosa pa ostavite u hladnjaku da se stisnu.
Savjet: Ako je smjesa pregusta, razrijediti je možete dodajući toplog vina ili vrhnja za kuhanje.