Kada temperature padne u termometru, u potrazi smo za finim i zasitnim jelom na žlicu poput ovog čilija od piletine i bijelog graha koji obiluje bjelančevinama.
Čili je tip dobro začinjenog gustog variva od graha, rajčice i mljevenog mesa koje je nadahnuto meksičkom kuhinjom, ali se pretežno kuha u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ljutinu možete prilagoditi vlastitim preferencijama, ali i pripremiti njegovu svijetlu verziju koja umjesto rajčice koristi vrhnje, i piletinu umjesto mljevene junetine.
Recept za bijeli čili s piletinom i bijelim grahom potražite u nastavku teksta.
Sastojci za bijeli čili s piletinom:
- 1 kg pilećih prsa bez kosti i kože
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 velika konzerva bijelog graha (800 g)
- 250 g kukuruza šećerca
- 125 g kiselog vrhnja
- 60 g maslaca
- 6-8 češnja češnjaka
- 2 zelene paprike
- 2 žlice soka limete
- 2 čajne žličice mljevenog kumina
- 2 čajne žličice luka u prahu
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 1 veći luk
- 1 jalapeno papričica
- 1 lovorov list
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- ½ čajne žličice čili praha
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema bijelog čilija s piletinom:
- Piletinu narežite na tri do četiri komada i dobro posolite i popaprite meso. Stavite sa strane.
- U većem loncu rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte desetak minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeno papričicu te pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte nasjeckane zelene paprike, kumin, luk u prahu, origano, kajenski papar i čili prah. Pirjajte sve zajedno uz miješanje oko dvije minute.
- U lonac dodajte začinjenu piletinu, pileći temeljac, ocijeđeni grah iz konzerve, jabučni ocat i lovorov list. Povisite temperaturu.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.
- Izvadite piletinu iz lonca i vilicom je usitnite na trakice. Vratite piletinu u lonac.
- Ubacite i kukuruz i kuhajte sve zajedno još desetak minuta.
- Pred kraj kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i začinite sa sokom limete.
- Poslužite toplo s kriškom kruha i nešto nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!