Kada temperature padne u termometru, u potrazi smo za finim i zasitnim jelom na žlicu poput ovog čilija od piletine i bijelog graha koji obiluje bjelančevinama.

Čili je tip dobro začinjenog gustog variva od graha, rajčice i mljevenog mesa koje je nadahnuto meksičkom kuhinjom, ali se pretežno kuha u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ljutinu možete prilagoditi vlastitim preferencijama, ali i pripremiti njegovu svijetlu verziju koja umjesto rajčice koristi vrhnje, i piletinu umjesto mljevene junetine.

Recept za bijeli čili s piletinom i bijelim grahom potražite u nastavku teksta.

Sastojci za bijeli čili s piletinom:

  • 1 kg pilećih prsa bez kosti i kože
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 velika konzerva bijelog graha (800 g)
  • 250 g kukuruza šećerca
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 60 g maslaca
  • 6-8 češnja češnjaka
  • 2 zelene paprike
  • 2 žlice soka limete
  • 2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 2 čajne žličice luka u prahu
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • 1 veći luk
  • 1 jalapeno papričica
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica jabučnog octa
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • ½ čajne žličice čili praha
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema bijelog čilija s piletinom:

  1. Piletinu narežite na tri do četiri komada i dobro posolite i popaprite meso. Stavite sa strane.
  2. U većem loncu rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte desetak minuta dok ne omekša.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i jalapeno papričicu te pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  4. Dodajte nasjeckane zelene paprike, kumin, luk u prahu, origano, kajenski papar i čili prah. Pirjajte sve zajedno uz miješanje oko dvije minute.
  5. U lonac dodajte začinjenu piletinu, pileći temeljac, ocijeđeni grah iz konzerve, jabučni ocat i lovorov list. Povisite temperaturu.
  6. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i kuhajte oko pola sata, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.
  7. Izvadite piletinu iz lonca i vilicom je usitnite na trakice. Vratite piletinu u lonac.
  8. Ubacite i kukuruz i kuhajte sve zajedno još desetak minuta.
  9. Pred kraj kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i začinite sa sokom limete.
  10. Poslužite toplo s kriškom kruha i nešto nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju