Banitsa, slana bugarska pita puni se slasnim nadjevom od slanog sira, a tradicionalno se poslužuje uz jogurt. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, a uz kupovne kore za savijače, pita ne traži puno truda – tek ponešto nježnosti da tanki listovi ostanu cijeli. Banitsa se tradicionalno radi sa sirenom, tvrdim bijelim sirom sličnom feti i masnijim jogurtom, kao što je grčki.

Sastojci za bugarsku pitu

  • 4 velika jaja
  • 450 g (grčkog) jogurta
  • 340 g feta sira
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 450 g listova za pite
  • 170 g maslaca

Priprema bugarske pite:

  1. Maslac rastopite na laganoj vatri. Zagrijte pećnicu na 180 ˚C.
  2. Premažite maslacem okruglu posudu za pečenje (30,5 cm).
  3. Listove prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne suše.
  4. Umutite jaja i jogurt u glatku smjesu. Dodajte izmrvljenu fetu i sodu bikarbonu i pomiješajte.
  5. Jedan list tijesta stavite na radnu površinu i lagano premažite otopljenim maslacem pa dodajte na njega drugi list i premažite ga maslacem.
  6. Dodajte hrpice nadjeva žlicom na gornji list tijesta, ostavljajući rubove praznima pa čvrsto zarolajte u savijaču. Stranu tijesta na kojoj se spajaju listovi stavite prema dolje u posudu i omotajte savijaču oko ruba.
  7. Ponovite postupak s preostalim listovima tijesta, omotavajući ih prema sredini u oblik puža.
  8. Premažite maslacem i pecite, oko 45 minuta do 1 sat, dok pita ne porumeni. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se hladi 10 do 20 minuta na sobnoj temperaturi. Poslužite uz jogurt.

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Pogreške koje radimo s pilećim zabatkom Pileći zabatak - 2 Pileći zabatak - 1 Pileći zabatak - 3 +0 Pileći zabatci u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju