Banitsa, slana bugarska pita puni se slasnim nadjevom od slanog sira, a tradicionalno se poslužuje uz jogurt. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, a uz kupovne kore za savijače, pita ne traži puno truda – tek ponešto nježnosti da tanki listovi ostanu cijeli. Banitsa se tradicionalno radi sa sirenom, tvrdim bijelim sirom sličnom feti i masnijim jogurtom, kao što je grčki.
Sastojci za bugarsku pitu
- 4 velika jaja
- 450 g (grčkog) jogurta
- 340 g feta sira
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 450 g listova za pite
- 170 g maslaca
Priprema bugarske pite:
- Maslac rastopite na laganoj vatri. Zagrijte pećnicu na 180 ˚C.
- Premažite maslacem okruglu posudu za pečenje (30,5 cm).
- Listove prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne suše.
- Umutite jaja i jogurt u glatku smjesu. Dodajte izmrvljenu fetu i sodu bikarbonu i pomiješajte.
- Jedan list tijesta stavite na radnu površinu i lagano premažite otopljenim maslacem pa dodajte na njega drugi list i premažite ga maslacem.
- Dodajte hrpice nadjeva žlicom na gornji list tijesta, ostavljajući rubove praznima pa čvrsto zarolajte u savijaču. Stranu tijesta na kojoj se spajaju listovi stavite prema dolje u posudu i omotajte savijaču oko ruba.
- Ponovite postupak s preostalim listovima tijesta, omotavajući ih prema sredini u oblik puža.
- Premažite maslacem i pecite, oko 45 minuta do 1 sat, dok pita ne porumeni. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se hladi 10 do 20 minuta na sobnoj temperaturi. Poslužite uz jogurt.
Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak? +0