U Italiji pečenje suhih kolača ne prestaje s Novom godinom. Iz pećnica se šire fini mirisi sve do Bogojavljenja, šestog siječnja. Večer prije djeca se nadaju da će im Belfana donijeti darove. Prema narodnoj priči, ona leti poput Djeda Božićnjaka, ali umjesto kočijom, putuje na metli – a osim toga, nalikuje na vješticu. Belfana dobroj djeci donosi darove, no zločesta mogu očekivati tek komad ugljena.

Prema tradiciji, djeci na dar peku se belfanini, skromni suhi kolačići jednostavno ukrašeni šećerom ili šećernim mrvicama.

Taj se običaj ponajprije veže za Toskanu, od vremena kada su jestivi darovi bili uobičajeni. Kad bi djeca zaspala, roditelji bi napunili čarape obješene iznad kamina kolačićima, orasima i mandarinama. Recept za belfanine ne morate čuvati do iduće godine, slobodno ga iskoristite za raskošni blagdanski stol. 

Sastojci za belfanine:

4 šalice brašna
14 žlica omekšalog maslaca
1 šalica šećera
¼ šalice mlijeka
korica 1 limuna
5 jaja
½ žličice praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 žlice ruma
Šarene slatke mrvice

Priprema:

1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, brašno, mlijeko, prašak za pecivo, sol, limunovu koricu i rum pa umijesite glatko tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju.

2. Ostavite tijesto da odstoji 45 minuta u hladnjaku

3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm i kalupima izrežite razne oblike.

4. Kolačiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih žumanjkom pa pospite šećerom. Pecite oko 15 minuta pazeći da ne potamne previše.

Dućani pred kojima klečite: Balkansko rješenje za bivše bunkere i visoke rente Klek dućani, Sofija, Bugarska Klek dućani, Sofija, Bugarska - 2 Klek dućani, Sofija, Bugarska - 1 +2 Klek dućani, Sofija, Bugarska

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju