U Italiji pečenje suhih kolača traje za vrijeme cijelih blagdana, redaju se recepti u pećnici jedan za drugim sve do šestog siječnja. Večer prije djeca se nadaju da će im Belfana donijeti darove. Prema narodnoj priči, ona leti poput Djeda Božićnjaka, ali umjesto kočijom, putuje na metli – a osim toga, nalikuje na vješticu. Belfana dobroj djeci donosi darove, no zločesta mogu očekivati tek komad ugljena.

Prema tradiciji, djeci na dar peku se belfanini, skromni suhi kolačići jednostavno ukrašeni šećerom ili šećernim mrvicama.

Taj se običaj ponajprije veže za Toskanu, od vremena kada su jestivi darovi bili uobičajeni. Kad bi djeca zaspala, roditelji bi napunili čarape obješene iznad kamina kolačićima, orasima i mandarinama. Recept za belfanine ne morate čuvati do iduće godine, slobodno ga iskoristite za raskošni blagdanski stol. 

Sastojci za belfanine:

4 šalice brašna
14 žlica omekšalog maslaca
1 šalica šećera
¼ šalice mlijeka
korica 1 limuna
5 jaja
½ žličice praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 žlice ruma
šarene slatke mrvice

Priprema belfanina:

1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, brašno, mlijeko, prašak za pecivo, sol, limunovu koricu i rum pa umijesite glatko tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju.

2. Ostavite tijesto da odstoji 45 minuta u hladnjaku

3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm i kalupima izrežite razne oblike.

4. Kolačiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih žumanjkom pa pospite šećerom. Pecite oko 15 minuta pazeći da ne potamne previše.

Ništa bez bakalara: Savjeti uz koje je lakše odabrati i pripremiti dobar komad za pravu blagdansku gozbu Bakalar Bakalar za Badnjak Pašteta od bakalara +5 Bakalar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju