Šalša s tikvicama i patlidžanima jednostavno je jelo koje ćete pripremiti od nule za malo više od pola sata. Savršeno prožeti okusi omiljenog sezonskog povrća nisu samo divno ukusni, nego i zdravi.
Šalšu s tikvicama i patlidžanima možete poslužiti s rižom ili tjesteninom, jajejem ili kao umak uz meso. Napravite li veću količinu, možete je zamrznuti i tako imati najzdraviji podsjetnik na dugo toplo ljeto - kadgod poželite.
Šalša s tikvicama i patlidžanima - sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žutog luka, sitno nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 patlidžan, nasjeckan na kockice
- 1 tikvica, nasjeckana na kockice
- 725 g pelata s tekućinom, grubo narezanih
- 120 ml povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina
- 1/2 čajne žličice soli, ili više, po ukusu
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- prstohvat pahuljica crvene paprike, po želji
Šalša s tikvicama i patlidžanima - priprema:
- Nasjeckajte luk, češnjak, tikvicu i patlidžan, a pelate tek grubo razrežite na komade.
- Zagrijte veliku duboku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje pa na njega bacite luk i češnjak i pržite 30 sekundi.
- Umiješajte patlidžan i tikvice. Pržite 5 minuta, povremeno miješajući.
- Smanjite vatru i umiješajte rajčice i njihov sok, povrtni temeljac i začine.
- Ostavite šalšu da se kuha 25 minuta ili dok povrće ne omekša.
Nova besplatna atrakcija u Hvaru: Otvorena Spartan staza za vježbanje