Pileći paprikaš je tradicionalni mađarski recept nalik na gulaš – pileće meso se kuha u aromatičnom umaku s dodatkom nezaobilazne mljevene paprike, a posluje s prilogom po želji poput riže, krumpira ili njoka.

Neki recepti za pileći paprikaš koriste rajčice, a u drugima nema ovoga sastojaka. Naprotiv, piletina se pirja s mljevenom slatkom i ljutom paprikom, a kremastu teksturu na kraju jela daje joj kiselo vrhnje.

Donosimo vam upravo recept za potonju verziju paprikaša koji se može pripremiti u jednom loncu, a biti gotov u relativno kratkom vremenu od tek sedam sastojaka.

Najbolji okus jela dobit ćete, ako koristite neotkoštene komade pilećeg zabatka, no po želji možete koristiti i one bez kosti. U tom slučaju prilagodite, odnosno smanjite cjelokupnu termičku obradu jela.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

Pileći paprikaš - sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka i zabataka s kostima
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 2 luka
  • 2 žlice slatke mađarske paprike u prahu
  • 1 čajna žličica ljute paprike u prahu
  • sol i papar po želji

Pileći paprikaš - priprema:

  1. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s pilećeg mesa. Piletinu posolite i poparite. U velikom tavi ili loncu zagrijte maslac pa na njemu prepecite piletinu – otprilike pet minuta sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći prepirjajte luk u trajanju oko pet minuta. Posolite i popaprite. U luk dodajte slatku i ljutu papriku i sve dobro promiješajte.
  3. Podlijte luk s pilećim temeljcem – drvenom kuhačom sastružite zapečene ostatke. Vratite piletinu u tavu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.
  4. Uklonite tavu s vatre i u jelo umiješajte kiselo vrhnje. Poslužite piletinu s prilogom po želji. Dobar tek!

Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta kako trančirati pile - 5 kako trančirati pile - 4 kako trančirati pile - 3 +1 kako trančirati pile - 2