Pileći paprikaš je tradicionalni mađarski recept nalik na gulaš – pileće meso se kuha u aromatičnom umaku s dodatkom nezaobilazne mljevene paprike, a posluje s prilogom po želji poput riže, krumpira ili njoka.
Neki recepti za pileći paprikaš koriste rajčice, a u drugima nema ovoga sastojaka. Naprotiv, piletina se pirja s mljevenom slatkom i ljutom paprikom, a kremastu teksturu na kraju jela daje joj kiselo vrhnje.
Donosimo vam upravo recept za potonju verziju paprikaša koji se može pripremiti u jednom loncu, a biti gotov u relativno kratkom vremenu od tek sedam sastojaka.
Najbolji okus jela dobit ćete, ako koristite neotkoštene komade pilećeg zabatka, no po želji možete koristiti i one bez kosti. U tom slučaju prilagodite, odnosno smanjite cjelokupnu termičku obradu jela.
Pileći paprikaš - sastojci:
- 1 kg pilećih bataka i zabataka s kostima
- 250 ml pilećeg temeljca
- 125 ml kiselog vrhnja
- 50 g maslaca
- 2 luka
- 2 žlice slatke mađarske paprike u prahu
- 1 čajna žličica ljute paprike u prahu
- sol i papar po želji
Pileći paprikaš - priprema:
- Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s pilećeg mesa. Piletinu posolite i poparite. U velikom tavi ili loncu zagrijte maslac pa na njemu prepecite piletinu – otprilike pet minuta sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte luk u trajanju oko pet minuta. Posolite i popaprite. U luk dodajte slatku i ljutu papriku i sve dobro promiješajte.
- Podlijte luk s pilećim temeljcem – drvenom kuhačom sastružite zapečene ostatke. Vratite piletinu u tavu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.
- Uklonite tavu s vatre i u jelo umiješajte kiselo vrhnje. Poslužite piletinu s prilogom po želji. Dobar tek!
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta