Dinstani slatki kupus pravo je zimsko jelo koje će vas zagrijati i okrijepiti, a u nekom se obliku sigurno pripremalo i u vašoj obitelji. Ovaj originalno bavarski recept danas je proširen u većini Europe, a posebno se rado jede u Njemačkoj i Austriji.
Bavarski dinstani kupus sjajna je kombinacija slatkog i kiselog koja jako dobro paše uz kobasice i pire s kojima se najčešće i poslužuje, a ništa lošije neće ići uz goveđe ili svinjsko pečenje. Postoji i slično jelo od kiselog kupusa, ali njega ste se vjerojatno nauživali u sarmi, pa ćemo se ovaj put pozabaviti njegovim slatkim bratom.
Ovaj jednostavan i zasitan prilog bit će gotov za otprilike sat vremena, a za to vrijeme možete komotno možete ispeći i kobasice i napraviti pire za kompletan obrok. Kupus je skroman sastojak i vrlo je čest u jelima "siromašne kuhinje" ali njegova hranjivost i prije svega fantastičan okus s vrlo malo truda ono je što kod njega najviše volimo.
Sastojci za bavarski dinstani kupus:
- 1 srednje velika glavica bijelog kupusa
- 1-2 žlice svinjske masti ili maslaca
- 1 manja glavica luka, nasjeckanog
- 2 žlice octa
- 1 žlica šećera
- 1 jabuka, kiselkasta, narezana na kockice
- sol, papar
- 125 ml goveđe juhe (ili pola kocke + voda)
Priprema bavarskog dinstanog kupusa:
- Kupus prerežite na pola, operite ga i odrežite tvrde dijelove pa ga narežite, ali ne presitno.
- Zapržite mast sa šećerom, dodajte luk i kockice jabuke i dobro promiješajte.
- Dodajte kupus, posolite i popaprite.
- Ulijte juhu ili razmrvljenu kocku i vodu i pustite da se kuha oko 60 minuta poklopljeno. Prema potrebi dodajte još juhe.
- Prije posluživanja umiješajte ocat i poslužite toplo.