Brusnice i naranče odličan su gastronomski duet koji se može iskoristiti u različitim kombinacijama – od slanih do slatkih jela. Upotrijebiti se može i za fine pogačice.

Američke pogačice (engl. American scones) od brusnice i naranči možete poslužiti kao doručak, međuobrok ili kada vam se jede nešto slatko.

Vrlo se lako pripremaju i kod kuće – važno je samo da maslac držite što je moguće hladnijim kako bi konačni proizvod bio što mekši i rahliji.

Kada u receptu koristite narančinu koricu, uvijek birajte plodove koji su organski uzgojeni i nisu tretirani pesticidima.

Sastojci za pogačice od brusnica i naranče:

  • 240 g brašna
  • 180 g vrhnja za šlag
  • 115 g hladnog maslaca
  • 115 g šećera u prahu
  • 100 g običnog bijelog šećera
  • 50 g sušenih brusnica
  • 2 žlice naribane narančine korice
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice sode bikarbone

Za glazuru:

  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od naranče

Priprema pogačica s brusnicama i narančom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte običan bijeli šećer s naribanom narančinom koricom. Upotrijebite samo narančasti dio korice. Utisnite koricu u šećer da ispusti što je moguće više arome.
  3. Pomiješajte šećer s brašnom, praškom za pecivom, sodom bikarbonom i soli.
  4. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i utisnite ga u mješavinu brašna i šećera dok ne dobije teksturu mokrog pijeska.
  5. U drugoj zdjeli ručno pomiješajte jaje s vrhnjem za šlag.
  6. U smjesi na bazi brašna napravite rupu u sredini i dodajte mješavinu jaja i vrhnja te sušene brusnice. Vilicom pomiješajte sastojke dok se ne sljube.
  7. Dobiveno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte krug promjera oko 18 centimetara. Prerežite tijesto na osam jednakih trokuta.
  8. Premažite dobiveno tijesto s još malo vrhnja za šlag i stavite na pripremljeni lim za pečenje. Pecite pogačice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
  9. Pustite da se ohlade do kraja.
  10. Pomiješajte šećer u prahu s narančinim sokom i pokapajte dobivenu smjesu preko ohlađenih pečenih pogačica. Dobar tek!

Kad nema ničega u frižideru: Alpske "palačinke" od krumpira koje obožava cijeli svijet Rosti - 4 Rosti - 3 Rosti - 2 +0 Rosti - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju