Brusnice i naranče odličan su gastronomski duet koji se može iskoristiti u različitim kombinacijama – od slanih do slatkih jela. Upotrijebiti se može i za fine pogačice.
Američke pogačice (engl. American scones) od brusnice i naranči možete poslužiti kao doručak, međuobrok ili kada vam se jede nešto slatko.
Vrlo se lako pripremaju i kod kuće – važno je samo da maslac držite što je moguće hladnijim kako bi konačni proizvod bio što mekši i rahliji.
Kada u receptu koristite narančinu koricu, uvijek birajte plodove koji su organski uzgojeni i nisu tretirani pesticidima.
Sastojci za pogačice od brusnica i naranče:
- 240 g brašna
- 180 g vrhnja za šlag
- 115 g hladnog maslaca
- 115 g šećera u prahu
- 100 g običnog bijelog šećera
- 50 g sušenih brusnica
- 2 žlice naribane narančine korice
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice sode bikarbone
Za glazuru:
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od naranče
Priprema pogačica s brusnicama i narančom:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U srednje velikoj zdjeli pomiješajte običan bijeli šećer s naribanom narančinom koricom. Upotrijebite samo narančasti dio korice. Utisnite koricu u šećer da ispusti što je moguće više arome.
- Pomiješajte šećer s brašnom, praškom za pecivom, sodom bikarbonom i soli.
- Dodajte hladan maslac narezan na kockice i utisnite ga u mješavinu brašna i šećera dok ne dobije teksturu mokrog pijeska.
- U drugoj zdjeli ručno pomiješajte jaje s vrhnjem za šlag.
- U smjesi na bazi brašna napravite rupu u sredini i dodajte mješavinu jaja i vrhnja te sušene brusnice. Vilicom pomiješajte sastojke dok se ne sljube.
- Dobiveno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte krug promjera oko 18 centimetara. Prerežite tijesto na osam jednakih trokuta.
- Premažite dobiveno tijesto s još malo vrhnja za šlag i stavite na pripremljeni lim za pečenje. Pecite pogačice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Pustite da se ohlade do kraja.
- Pomiješajte šećer u prahu s narančinim sokom i pokapajte dobivenu smjesu preko ohlađenih pečenih pogačica. Dobar tek!