Proljetne rolice tradicionalno su jelo koje se tijekom proljetnog festivala u Kini nalazi na gotovo svakom tanjuru. Postoji toliko verzija da bismo mogli reći kako svaka zemlja Azije ima svoj recept i način pripreme.
Za ove malene i punjene smotuljke vjeruje se da donose bogatstvo i prosperitet u novoj godini jer mala rolada nakon pečenja poprima oblik zlatne poluge.
Ne postoji strogo pravilo za namirnice koje se obvezno moraju koristiti za pripremu proljetnih rolica. Obično u njih ide mješavina neke vrste mesa (mljevenog) sa sitno nasjeckanim povrćem i začinima. Povrće u nadjevu možete mijenjati prema vlastitom ukusu, važno je da rolice budu hrskave i da uživate u okusima. Za tijesto vam kod pripreme proljetnih rolada mogu poslužiti kore za pite i savijače, od kojih svaki list izrežite na četvrtine.
Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Azije, odlučili smo pripremiti lagane proljetne rolice s povrćem kojima nećete moći odoljeti. Ove svestrane i prilagodljive džepiće punjene povrćem možete jesti kao predjelo, međuobrok ili hrskavi snack.
Spring rolice (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - Proljetne rolice s povrćem
Sastojci:
- 2 mrkve
- 1 manja glavica kupusa
- 1 poriluk
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- 1 jaje
- 1 režanj češnjaka
- Listovi za savijače
- Sojin umak
- 1/3 žličice soli
- Pola žličice papra
- Biljno ulje
Za bijeli umak:
- Kiselo vrhnje
- Manji režanj češnjaka
- Manji svežanj svježeg peršina
- 1/3 žličice soli
- 1/3 žličice papra
Priprema:
- Dobro operite povrće, ogulite mrkve i naribajte ih. Na sitne trakice narežite kupus i poriluk. Nasjeckajte glavicu ljubičastog luka i češnjak.
- U wok ili neku veću tavu dodajte biljno ulje, popržite kupus, poriluk, ljubičasti luk i mrkvu, dok povrće lagano ne otpusti. Pred kraj dodajte češnjak i pirjajte još 2 - 3 minute. Povrću dodajte 1/3 žličice soli, pola žličice papra i dvije velike žlice sojina umaka. Sve pažljivo promiješajte u tavi i odložite da se ohladi.
Spring rolice (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
- Pripremite listove za savijače. Svaki list narežite na četiri jednaka dijela. U manjoj posudici umutite jaje kojim ćete zalijepiti rubove proljetne rolice kako se ne bi odmotala pri prženju u dubokom ulju.
Spring rolice (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
- Na prvu trećinu lista za savijače dodajte smotuljak ranije pripremljenog povrća i rubove lista premažite jajetom. Gornji i donji rub lista pažljivo preklopite i motajte s lijeve strane prema desnoj kako bi se rolica slijepila sa svake strane i čvrsto ju zarolajte. Ako vam se rubovi ne lijepe, slobodno ih dodatno premažite jajetom.
Spring rolice (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
- U dubljem loncu zagrijte biljno ulje u kojem ćete pržiti rolice. Neka se svaka prži 2-3 minute, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- Hrskave proljetne rolice možete servirati s umakom po želji, a za ljubitelje pikantnog okusa umočite ih u slatki čili. Za blaži okus jednostavni bijeli umak možete napraviti sami. U manjoj zdjelici izmiješajte kiselo vrhnje, dodajte sol i papar. Nasjeckajte peršin i češnjak, sve sjedinite i dobro promiješajte. Dobar tek!
Spring rolice (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Proljetne rolice definitivno su jedno od jela koje možemo jesti tijekom cijele godine i svaki se put iznova poigrati nekim novim sastojkom. Dok ne spakiramo kofere i ne isprobamo tradicionalni recept za ove hrskave smotuljke od povrća na proljetnom festivalu u Kini, u Lidlovu tjednu okusa Azije od 8. do 14. kolovoza možemo pronaći namirnice za sve delicije iz ove egzotične kuhinje i jednostavno ih napraviti u svojoj kuhinji.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.