Ako jedva čekate spakirati kofere i uputiti se na drugi kraj svijeta, jugoistočni dio Azije vrijedi zapisati u planer - i zbog hrane i zbog uzbudljive povijesti i svih prirodnih ljepota. 

Nacionalni park podzemne rijeke Puerto Princese, Filipini

Ovo nevjerojatno čudo prirode nacionalnim parkom proglašeno je 1971. godine, a 28 godina kasnije uvršteno je na UNESCO-ov Popis mjesta Svjetske baštine u Aziji.

Filipinska provincija Palawan izgleda bajkovito Filipinska provincija Palawan izgleda bajkovito (Foto: Getty Images)

Iako filipinskoj provinciji Palawan prirodne ljepote nisu strane, ovaj park posebno je poznat po devet kilometara dugačkoj podzemnoj rijeci, koja služi kao popularno odredište za jednodnevne izlete. Također, park krase i bogate, masivne šume.

Jezero crvenog lotosa, Tajland

Kad je o turizmu riječ, tajlandska sjeveroistočna regija Isan skriveni je dragulj jer ipak glavnina turista posjećuje Bangkok, Phuket i Chiang Mai. Ipak, jezero se itekako isplati posjetiti, ali samo u siječnju i veljači.

Iznajmite čamac i veslajte po ovoj prekrasnoj rijeci prepunoj lotosa Iznajmite čamac i veslajte po ovoj prekrasnoj rijeci prepunoj lotosa (Foto: Getty Images)

Naime, tad obično do tada modro jezero ispune cvjetovi crvenog lotosa, a kako se to ne događa baš na samoj obali, preporuka je iznajmiti čamac i veslati kroz nestvarnu crvenu bajku.

 

Planina Kinabalu, Malezija

Smještena u sjevernom dijelu Bornea, ova golema planina poznata je po vrtoglavoj visini i bogatstvu endemskih vrsta. Upravo zbog tih "osobina" UNESCO ju je 2000. godine uvrstio na popis Svjetske baštine.

Vrh planine Kinabalu u Indoneziji izgleda kao da dodiruje samo nebo Vrh planine Kinabalu u Indoneziji izgleda kao da dodiruje samo nebo (Foto: Getty Images)

Iako je planina spektakularna i za samo gledanje, ima i onih željnih avanture, s obzirom na to da postoje staze koje vode do njezina vrha. Na vrh se može doći bez korištenja planinarske opreme, ali u tu avanturu nikako ne smijete ići sami, već isključivo s vodičem.

Komodo, Indonezija

Indonezijski arhipelag dom je više od 17 tisuća pojedinačnih otoka, ali postoji jedna posebna stvar koja izdvaja otok Komodo. Naime, veliki gmazovi, poznati kao komodski varani, nigdje drugdje ne uživaju slobodu kao na ovom otoku.

Radi se zapravo o zvijerima koje su najveći gušteri na svijetu te mogu doseći duljinu i od 10 metara! Od četiri otoka u zemlji na kojima se varani mogu sresti, Komodo je daleko najpoznatiji, pa se ovdje stalno organiziraju turističke ture.

Komodski varani dom su pronašli u indonezijskom arhipelagu Komodski varani dom su pronašli u indonezijskom arhipelagu (Foto: Getty Images)

 

Lao Cai, Vijetnam

Svi oni koje oduševljavaju zapanjujuća terasasta brda po kojima je ova zemlja poznata trebaju doći u provinciju Lao Cai, brdovitu regiju na sjeveru Vijetnama.

Brojne su mogućnosti za upoznavanje vijetnamskih prirodnih ljepota, ali i kulture te svakako treba obići gradove Lao Cai i Sa Pa, ali i najvišu vijetnamsku planinu Phan Xi Pang.

Brdovita regija Lao Cai na sjeveru Vijetnama Brdovita regija Lao Cai na sjeveru Vijetnama (Foto: Getty Images)

Nevjerojatna čuda prirode koje skriva Azija definitivno nam se nalaze na popisu atrakcija koje vrijedi vidjeti jednom u životu. Egzotične životinje i mirisi jezera koje skriva mnoštvo lotosa primamljivi su već pri samoj pomisli. Dok ne spakiramo kofere i uputimo se do čudesne Azije, uz tradicionalna azijska jela putovati možemo iz vlastitog doma. Sve namirnice kojima ćete nepce odvesti na put za pamćenje potražite u Lidlovu tjednu okusa Azije od 8. do 14. kolovoza. 
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju