Iako se najpopularnija marokanska jela ona mesna, ako sami pripremate jelo, lako je napraviti vegetarijansku verziju. Tako je i ovaj recept za kus-kus samo s povrćem, iako se tradicionalno priprema s mesom, janjetinom, govedinom ili piletinom. Tako pripremljen, obiteljski je obrok petkom, a jede se po povratku kući s tjedne propovijedi.
Marokanska kuhinja prepoznatljiva je po posebnoj mješavini začina – najčešći su kumin, kurkuma, paprika i kajenski papar i začinskog bilja, pogotovo mente, korijandera i peršina koji će zaokružiti i ovo jelo.
U restoranima se kus-kus često poslužuje s lbenom, ljutkastim fermentiranim mlijekom koje podsjeća na kefir.
Recept koji donosimo zasitan je, pun sezonskog povrća i bogat okusima, pa se nemojte ustručavati poslužiti ga kao glavno jelo.
Sastojci za povrtni kus-kus s pinjolima:
- 300 g kus-kusa
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
- 2 tikvice, male, narezane na deblje štapiće
- 4 rajčice, očišćene od sjemenki i narezane na kriške
- 3 mrkve, narezane na trećine pa na štapiće
- 1 patlidžan, mali, narezan na kocke
- 100 g listova bijelog kupusa
- 100 g slanutka
- 100 g zelenih mahuna, očišćenih krajeva
- 4 grančice svježeg korijandera
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 čili papričica 1, sušena, zdrobljena
- 30 g pinjola
- 40 g maslaca
- 250 ml povrtnog temeljca
- prstohvat šafrana
- peršin, po ukusu, za ukras
Priprema povrtnog kus-kusa s pinjolima:
- Kus-kus prelijte sa 300 ml kipuće slane vode i ostavite da nabubri 5 minuta. Izbodite ga vilicom i ostavite na toplom.
- U velikoj tavi zagrijte maslac, dodajte mrkvu i mahune te lagano kuhajte 4 minute. Dodajte češnjak i čili pa sve zajedno kratko prokuhajte. Zatim dodajte tikvice i patlidžane, poklopite i kuhajte na laganoj vatri još 4 minute. Ulijte temeljac od povrća, umiješajte rajčice i slanutak, poklopite i kuhajte još 5 minuta. Začinite solju, paprom i šafranom.
- Popržite pinjole u tavi bez masnoće.
- Prebacite kus-kus u posudu od terakote ili drugu posudu za posluživanje i na njega stavite povrće. Pospite tostiranim pinjolima i ukrasite peršinom ili korijanderom i poslužite.