Iako se najpopularnija marokanska jela ona mesna, ako sami pripremate jelo, lako je napraviti vegetarijansku verziju. Tako je i ovaj recept za kus-kus samo s povrćem, iako se tradicionalno priprema s mesom, janjetinom, govedinom ili piletinom. Tako pripremljen, obiteljski je obrok petkom, a jede se po povratku kući s tjedne propovijedi.

Marokanska kuhinja prepoznatljiva je po posebnoj mješavini začina – najčešći su kumin, kurkuma, paprika i kajenski papar i začinskog bilja, pogotovo mente, korijandera i peršina koji će zaokružiti i ovo jelo.

U restoranima se kus-kus često poslužuje s lbenom, ljutkastim fermentiranim mlijekom koje podsjeća na kefir.

Recept koji donosimo zasitan je, pun sezonskog povrća i bogat okusima, pa se nemojte ustručavati poslužiti ga kao glavno jelo.

Sastojci za povrtni kus-kus s pinjolima:

  • 300 g kus-kusa
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu
  • 2 tikvice, male, narezane na deblje štapiće
  • 4 rajčice, očišćene od sjemenki i narezane na kriške
  • 3 mrkve, narezane na trećine pa na štapiće
  • 1 patlidžan, mali, narezan na kocke
  • 100 g listova bijelog kupusa
  • 100 g slanutka
  • 100 g zelenih mahuna, očišćenih krajeva
  • 4 grančice svježeg korijandera
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 čili papričica 1, sušena, zdrobljena
  • 30 g pinjola
  • 40 g maslaca
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • prstohvat šafrana
  • peršin, po ukusu, za ukras

Priprema povrtnog kus-kusa s pinjolima:

  1. Kus-kus prelijte sa 300 ml kipuće slane vode i ostavite da nabubri 5 minuta. Izbodite ga vilicom i ostavite na toplom.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslac, dodajte mrkvu i mahune te lagano kuhajte 4 minute. Dodajte češnjak i čili pa sve zajedno kratko prokuhajte. Zatim dodajte tikvice i patlidžane, poklopite i kuhajte na laganoj vatri još 4 minute. Ulijte temeljac od povrća, umiješajte rajčice i slanutak, poklopite i kuhajte još 5 minuta. Začinite solju, paprom i šafranom.
  3. Popržite pinjole u tavi bez masnoće.
  4. Prebacite kus-kus u posudu od terakote ili drugu posudu za posluživanje i na njega stavite povrće. Pospite tostiranim pinjolima i ukrasite peršinom ili korijanderom i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju