Popečci od tikvica mogu biti sjajan obrok ili prilog jelu. Obično se pripremaju od naribanih tikvica, brašna, jaja i začina.

Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla poput jaja, i dalje možete napraviti ove hrskave pogačice. Jaja zamijenite kremastom pastom od sezama, takozvanim tahinijem, u koju ste dodali malo limunova soka.

Umjesto obično bijelog brašna upotrijebite ono od slanutka i tako povećajte udio bjelančevina u jelu. Dodajte brašna po potrebi i ovisno o tome koliko vam je smjesa vlažna.

Želite li produbiti okus popečaka, u smjesu dodajte jednu čajnu žličicu senfa dijon i malo nasjeckanog svježeg kopra.

Sastojci za popečke od tikvica:

  • 400 g naribanih tikvica
  • 90 g brašna od slanutka
  • 3-4 žlice nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 žlica tahinija
  • 1 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 čajna žličica senfa dijon
  • sol i papar po želji

Priprema popečaka od tikvica:

  1. Tikvice dobro operite, osušite i naribajte na tanke trake. Lagano ih posolite i pustite da "se odmaraju" desetak minuta. Potom ih stavite u čistu pamučnu krpu i dobro iscijedite od viška vode.
  2. Limunov sok pomiješajte s tahinijem. Prelijte dobivenu smjesu preko naribanih i ocijeđenih tikvica.
  3. U smjesu dodajte brašno, nasjeckani kopar, sol i papar po želji.
  4. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još brašna.
  5. Smjesu za popečke pustite da se odmara 15-ak minuta.
  6. Na tavi zagrijte malo ulja te na njemu prepržite popečke. Da biste napravili popečke, uzmite dvije do tri žlice smjese te ih stavite na tavu i spljoštite špatulom.
  7. Pecite popečke oko tri do četiri minute sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđi.
  8. Poslužite ih odmah uz umak po želji. Dobar tek!

Prava "muška" namirnica: 5 najboljih razloga zbog kojih bismo trebali jesti tikvice Pita od tikvica Palačinke od tikvica Zapečene tikvice sa sirom +0 Tikvice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju