Oslić i krumpir sjajan su gastronomski par koji se može pripremati na različite načine. Ribu možete ispeći u tavi na štednjaku ili u pećnici te sljubiti s pireom od krumpira, krumpir-salatom ili pomfritom.

Od oslića i krumpira možete napraviti i ukusne popečke. Termički obradite obje namirnice, pomiješajte ih s malo začina, a potom panirajte s jajima, brašnom i krušnim mrvicama prije nego što ih ispečete u dubokom ulju.

Popečci od oslića i krumpira sjajan su izbor za ručak ili večeru. Najbolje ih je poslužiti tople uz umak po želji – od obične majoneze, kiselog vrhnja i tartara do kečapa.

Ne zaboravite ih pred kraj pokapati i s malo svježe iscijeđenog limunova soka.

Sastojci za popečke od oslića i krumpira:

  • 800 g krumpira
  • 500 g fileta oslića
  • 120 g brašna
  • 120 g krušnih mrvica panko
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 1 čili papričica
  • 1 žlica nasjeckanog timijana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema popečaka od oslića i krumpira:

  1. Operite krumpire, ispikajte ih vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 75 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
  2. Prerežite krumpire napola i odvojite pečeni plod od kore. Krumpir stavite sa strane.
  3. Oslić posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslac i kratko prepecite ribu na svakoj strani oko dvije minute. Natrgajte ribu na manje komade i stavite sa strane.
  4. U preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani češnjak, mladi luk i timijan. Pirjajte oko jedne minute.
  5. Dodajte termički obrađeni krumpir i sve dobro promiješajte.
  6. Dodajte komadiće pečene ribe i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte. Posolite i popaprite smjesu.
  7. Od dobivene smjese oblikujte 10 do 15 popečaka debljine oko dva centimetra.
  8. Dobivene popečke uvaljajte u brašno, potom u izmućkana jaja te na kraju u krušne mrvice.
  9. U tavi zagrijte biljno ulje te na njemu prepržite popečke oko dvije minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoće.
  10. Dovršite popečke od ribe u pećnici. Stavite sve popečke u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.
  11. Popečke poslužite s kriškama limuna i tartarom. Dobar tek!

Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0 Srdele - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju