Oslić i krumpir sjajan su gastronomski par koji se može pripremati na različite načine. Ribu možete ispeći u tavi na štednjaku ili u pećnici te sljubiti s pireom od krumpira, krumpir-salatom ili pomfritom.
Od oslića i krumpira možete napraviti i ukusne popečke. Termički obradite obje namirnice, pomiješajte ih s malo začina, a potom panirajte s jajima, brašnom i krušnim mrvicama prije nego što ih ispečete u dubokom ulju.
Popečci od oslića i krumpira sjajan su izbor za ručak ili večeru. Najbolje ih je poslužiti tople uz umak po želji – od obične majoneze, kiselog vrhnja i tartara do kečapa.
Ne zaboravite ih pred kraj pokapati i s malo svježe iscijeđenog limunova soka.
Sastojci za popečke od oslića i krumpira:
- 800 g krumpira
- 500 g fileta oslića
- 120 g brašna
- 120 g krušnih mrvica panko
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 2 češnja češnjaka
- 1 mladi luk
- 1 čili papričica
- 1 žlica nasjeckanog timijana
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema popečaka od oslića i krumpira:
- Operite krumpire, ispikajte ih vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 75 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Prerežite krumpire napola i odvojite pečeni plod od kore. Krumpir stavite sa strane.
- Oslić posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslac i kratko prepecite ribu na svakoj strani oko dvije minute. Natrgajte ribu na manje komade i stavite sa strane.
- U preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani češnjak, mladi luk i timijan. Pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte termički obrađeni krumpir i sve dobro promiješajte.
- Dodajte komadiće pečene ribe i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte. Posolite i popaprite smjesu.
- Od dobivene smjese oblikujte 10 do 15 popečaka debljine oko dva centimetra.
- Dobivene popečke uvaljajte u brašno, potom u izmućkana jaja te na kraju u krušne mrvice.
- U tavi zagrijte biljno ulje te na njemu prepržite popečke oko dvije minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoće.
- Dovršite popečke od ribe u pećnici. Stavite sve popečke u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.
- Popečke poslužite s kriškama limuna i tartarom. Dobar tek!
Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0