Jednostavno jelo puno okusa - hobotnica pečena s krumpirima, u Portugalu je specijalitet kojem se gurmani klanjaju. Ta je ljubav toliko snažna da u Portugalu možete naći čak i "prijestolnicu hobotnice" u Santa Luziji, ribarskom mjestu u istočnom Algarveu. Kaže se da upravo od tamo pristiže najbolja hobotnica u zemlji, ali i na kontinentu.

Polvo à lagareiro traži tek nekoliko sastojaka: hobotnicu, krumpir, luk, češnjak, začinsko bilje i puno maslinova ulja. Taj se specijalitet u Portugalu tradicionalno priprema za blagdane ili svečana obiteljska okupljanja, a pojesti se može i u brojnim restoranima. Postoji više načina pripreme, a kako bi jelo bilo efektnije, krakove hobotnice možete nekoliko puta uroniti u vruću vodu kako bi se savinuli. Kuhane krumpire prije stavljanja u pećnicu malo zgnječite - tako će upiti više finog ulja s pečenim lukom i češnjakom, kao i sokove hobotnice od pečenja. Za okus Portugala kod kuće isprobajte jednostavni recept.

Recept za polvo à lagareiro:

  • 800 g smrznute hobotnice
  • 6 malih krumpira
  • 220 ml dobrog maslinova ulja
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 4 zrna pimenta
  • 2 žlice nasjeckanog korijandra ili peršina
  • sol i papar u zrnu

Priprema jela polvo à lagareiro:

  1. 24 sata prije kuhanja odledite hobotnicu. Dobro je operite pod mlazom vode i ostavite sa strane da se ocijedi pa je očistite.
  2. U veliki lonac dopola napunjen vodom dodajte lovor, piment i crni papar u zrnu.
  3. Kad voda proključa, uhvatite hobotnicu za glavu i uronite vrhove krakova u vodu, brojite do tri i izvucite je, ponovno uronite i izvucite još jednom. Ponovite taj postupak oko pet puta dok se krakovi hobotnice ne saviju.
  4. Hobotnicu stavite u lonac i kuhajte 10 – 15 minuta dok ne omekša. Izvadite je i isperite pod hladnom tekućom vodom da zaustavite kuhanje. Ostavite sa strane nekoliko minuta.
  5. Operite neoguljene krumpire i stavite ih u srednji lonac s vodom začinjenom krupnom soli. Kuhajte ih oko 20 minuta dok ne omekšaju. Izvadite ih i ostavite da se malo ohlade.
  6. Ulijte maslinovo ulje u lonac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i zgnječene češnjeve češnjaka. Pržite 5 do 10 minuta dok luk ne postane proziran.
  7. Hobotnicu stavite na dasku za rezanje i narežite je na komade. Stavite krumpire na dasku pa ih malo zgnječite dlanom ili dnom lonca.
  8. Posudu za pečenje poprskajte uljem, stavite krumpir na dno i na njega položite hobotnicu pa dodajte češnjak i luk u ulju. Dodajte još maslinova ulja. Začinite solju i crnim paprom. Pecite na 160 °C oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i ukrasite nasjeckanim korijandrom ili peršinom.

Najbolji od najboljih: Proglašeni najukusniji sirevi na svijetu Sir (ilustracija) Sir (Ilustracija) Francuzi obožavaju kruh umakati u rastopljeni sir +1 Camembert je najpoznatiji sir koji Francuzi vole jesti na bezbroj načina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju