Šarlotka ili poljska pita od jabuka prodaje se u svakoj pekari i nudi se u svakom kafiću u Poljskoj. Poznata je po kovrčavom izgledu koji joj daje naribana gornja kora, a kao i kod svih tradicionalnih recepata koji se generacijama peku na nekom području, varijanti ima koliko i obiteljskih recepata.

Ponekad ćete sresti šarlotku s grožđicama i bademima u nadjevu, a ponekad na vrh dolazi meringa umjesto drugog sloja tijesta. Pita od jabuka prema receptu koji vam mi donosimo poslužuje se sa šlagom začinjenim cimetom i šećerom u prahu.

Da biste napravili ovu pitu od jabuka, ne morate biti vješti s tijestima jer ga jednostavno utisnete u lim za pečenje, a svaka nesavršenost izgledat će baš kao da je trebalo biti tako.

Dodatni savjet za malo drugačiji okus – u tijesto za donju koru utisnite čokoladne suze ili natrganu čokoladu, izvrsno će se slagati s jabukama i cimetom, a u ovoj varijanti možete i odustati od gornje kore, namazati meringu na ohlađeni nadjev i tako vratiti pitu u pećnicu na desetak minuta da se malo posuši - dobit ćete drugačiju i moderniju pitu - ali jednako domaćeg okusa.


Sastojci za poljsku pitu od jabuka:

Za nadjev

  • pola limuna
  • 6 velikih jabuka bramley ili jabuka za kuhanje
  • 4 žlice mekog smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta

Za tijesto

  • 450 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 g maslaca, narezanog na komadiće, plus za premazivanje
  • 225 g smeđeg šećera
  • 3 žumanjka, plus 1 cijelo jaje, na sobnoj temperaturi
  • 1 žlica jogurta
  • limunova korica polovice limuna, naribana
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za posluživanje

  • šećer u prahu za posipanje
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica cimeta

Priprema poljske pite od jabuka:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite ili obložite lim za pečenje (20 x 29 cm) papirom za pečenje.
  2. Za nadjev ogulite polovicu limuna i ostavite sa strane za tijesto. Jabuke ogulite, izvadite im jezgru i narežite ih na tanke ploške, a zatim iscijedite sok od pola limuna po njima. Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte šećer, 200 ml vode i cimet. Kuhajte pet minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade.
  3. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte šećer, žumanjke i jaje, jogurt, limunovu koricu i ekstrakt vanilije te zamijesite mrvičasto tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu površinu, rukama sjedinite i uvaljajte u kuglu.
  4. Tijesto podijelite na pola, jednu polovicu zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite na jedan sat. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na veličinu pleha. Utisnite tijesto u pleh i do polovice bočnih stijenki. Tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Na tijesto stavite nadjev od jabuka s otprilike pola tekućine od kuhanja.
  6. Izvadite tijesto iz zamrzivača i krupno ga naribajte na ribežu. Pospite naribano tijesto preko jabuka i pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
  7. Ostavite da se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu pa narežite.
  8. Istucite vrhnje za šlag da postane gusto, umiješajte cimet i poslužite uz tortu.

  Spoj nespojivog: Recept za sočnu piletinu u jabukama s rižom za one koji vole eksperimentirati u kuhinji Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 13 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 12 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 11 +9 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju