Britanski scones su prhke pogačice koje se tradicionalno poslužuju uz čaj s mliječnom kremom i pekmezom. Razlikuju se od američkog jela istog imena, a obično pripremaju od brašna, šećera, maslaca i mlijeka.

Ove pogačice možete pretvoriti i u slani zalogaj te im dodati nešto naribanog britanskog cheddar sira. Mi vam donosimo najlakši recept za upravo tu slaniju verziju sconesa koji se peče od svega tri sastojka – samodizajućeg brašna, sira i jogurta.

Ako na raspolaganju nemate samodizajuće brašno i sami ga možete napraviti tako što ćete glatko brašno pomiješati s nešto soli i praška za pecivo. Na 120 g brašna obično se dodaje 1,5 čajna žličica praška za pecivo i četvrtina čajne žličica soli.

Sastojci za pogačice sa sirom:

  • 300 g samodizajućeg brašna
  • 250 g običnog jogurta
  • 200 g naribanog mature cheddara

Priprema pogačica sa sirom:

  1. Pomiješajte brašno, 150 grama naribanog sira i jogurt. Nježno zamijesite sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2 centimetara.
  3. Oblikujte pogačice uz pomoć kalupa promjera 6 centimetara.
  4. Prebacite pogačice na lim za pečenje koje ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
  5. Preko vrha pogačica posipajte ostatak naribanog sira.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 17 do 20 minuta odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja.
  7. Poslužite pogačice tople s maslacem. Dobar tek!

Znate li koje su? 5 vrsta povrća kojemu gulimo koru – a ne bismo trebali Povrće kojemu ne treba guliti koru Povrće kojemu ne treba guliti koru - 5 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 4 +2 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju