Iako povrće vjerojatno gulite mehanički i bez ikakvih predrasuda – odnosno uklanjate koru svemu što vam dođe pod ruku, stručnjaci upozoravaju da to možda i nije najzdraviji izbor. Kora povrća često je bogata antioksidansima, vlaknima i drugim nutrijentima koje naš organizam voli, tako da guljenjem kore ponekad bacamo zapravo najvrjedniji dio povrća.

No bilo bi prejednostavno da je to baš uvijek tako, pa smo vam zato pripremili mali vodič i izdvojili nekoliko vrsta voća i povrća koje jedemo – i gulimo – svakodnevno, a ne bismo trebali.

1. Krumpir

Povrće kojemu ne treba guliti koru - 1 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 1 (Foto: Shutterstock)

Kora krumpira i slatkog krumpira – batata bogata je kalijem, željezom i vlaknima. Dapače, ima više ovih tvari nego "meso" krumpira, pa ako ne radite pire kod kojeg je kremasta i ujednačena svilenkasta tekstura od presudne važnosti, ne gulite koru. Naravno, koru krumpira i batata prije pripreme trebate dobro oprati ili, još bolje, izribati četkom ili grubom stranom spužvice.

2. Mrkva

Povrće kojemu ne treba guliti koru - 4 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 4 (Foto: Shutterstock)

Mrkva je također bogata antioksidansima i vlaknima te vitaminima C i B3, a većina je koncentrirana, pogađate, u njezinoj koži. Zapravo, u sloju neposredno ispod kože koji se naziva floem, ali u svakom slučaju možete biti sigurni da ćete unijeti više vitamina iz neoguljene mrkve. Sve što vam treba za pripremu mrkve za jelo bez guljenja kože jest mlaz vode i krpa kojom ćete istrljati mrkve.

3. Patlidžan

Povrće kojemu ne treba guliti koru Povrće kojemu ne treba guliti koru (Foto: Shutterstock)

Iako se gotovo nikada ne jede sirov, a kora mu od topline postaje meka i ukusna, patlidžan je uobičajeno guliti. Kako njegovo "meso" sadrži ogroman udio vode, većina hranjivih tvari, poput vlakana, mangana i antioksidansa (kora patlidžana bogat je izvor snažnog antioksidansa zvanog nasunin), "stanuje" u njegovoj kori. Zato sljedeći put kad pripremate patlidžan, ostavite mu koru.

4. Krastavci

Povrće kojemu ne treba guliti koru - 5 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 5 (Foto: Shutterstock)

Krastavci imaju još veći udio vode u svojoj masi, pa sada već možete pretpostaviti gdje se nalazi ono što nije voda. U kori, naravno, tu su sva vlakna, vitamini i minerali. Najvažniji vitamini koje dobivamo iz krastavaca su vitamin K, važan za zdravlje kostiju, i vitamin A, neizostavan za zdravlje očiju i kože. Zato možete i zauvijek prestati guliti krastavce, ali ih prije jela svakako dobro isperite i po potrebi izribajte.

5. Tikvice

Povrće kojemu ne treba guliti koru - 2 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 2 (Foto: Shutterstock)

Tikvice su u rodu s krastavcima, pa zato dijele i neke sličnosti. Dosad smo apsolvirali to da što je plod bogatiji vodom, kora će biti bogatija svim ostalim - vlaknima, vitaminima i mineralima. Kora tikvica tako sadrži visoku razinu antioksidansa, vlakana, vitamina C i kalija, pa će kuhanje s neoguljenim tikvicama podići nutritivnu vrijednost vaših jela. Bez obzira na termičku obradu, tikvice prije upotrebe dobro isperite i istrljajte kako biste uklonili nečistoće i pesticide.

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk +0 Mladi luk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju