Jeste li ikada čuli za izraz scones? U britanskoj gastronomiji ovaj pojam označava fine pogačice koje se jedu za doručak ili užinu s mnoštvo svježeg maslaca i džema. Američka verzija sconesa jede se bez dodataka, ali sama pogačica sadrži znatno više šećera i maslaca od britanske verzije.

U američku verziju pogačica često ide i sušeno voće, orašasti plodovi ili čak komadići čokolade koje doprinose cjelokupnom okusu. Ne čudi stoga što se najčešće poslužuju kao doručak, desert ili slatki međuobrok uz kavu ili čaj.

U nastavku teksta donosimo vam recept za američku verziju slatkih pogačica s komadićima čokolade koje je lako napraviti kod kuće. Za pripremu tijesta bit će vam potrebno 15-ak minuta, te isto toliko vremena za termičku obradu u pećnici.

Sastojci za američke pogačice s čokoladom:

  • 375 g vrhnja za šlag
  • 360 g brašna
  • 65 g bijelog šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • komadići čokolade

Priprema američkih pogačica s čokoladom:

  1. Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i sa solju.
  2. Umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije.
  3. U smjesu dodajte i komadiće čokolade po želji.
  4. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela.
  5. Na pobrašnjenjoj podlozi utisnite spljoštite svaku polovicu na debljinu oko jednog centimetra.
  6. Od svake polovice izrežite četiri do šest trokuta.
  7. Dobivene pogačice stavite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  8. Stavite peći pogačice u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  9. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju