Jeste li ikada čuli za izraz scones? U britanskoj gastronomiji ovaj pojam označava fine pogačice koje se jedu za doručak ili užinu s mnoštvo svježeg maslaca i džema. Američka verzija sconesa jede se bez dodataka, ali sama pogačica sadrži znatno više šećera i maslaca od britanske verzije.
U američku verziju pogačica često ide i sušeno voće, orašasti plodovi ili čak komadići čokolade koje doprinose cjelokupnom okusu. Ne čudi stoga što se najčešće poslužuju kao doručak, desert ili slatki međuobrok uz kavu ili čaj.
U nastavku teksta donosimo vam recept za američku verziju slatkih pogačica s komadićima čokolade koje je lako napraviti kod kuće. Za pripremu tijesta bit će vam potrebno 15-ak minuta, te isto toliko vremena za termičku obradu u pećnici.
Sastojci za američke pogačice s čokoladom:
- 375 g vrhnja za šlag
- 360 g brašna
- 65 g bijelog šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- komadići čokolade
Priprema američkih pogačica s čokoladom:
- Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i sa solju.
- Umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije.
- U smjesu dodajte i komadiće čokolade po želji.
- Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela.
- Na pobrašnjenjoj podlozi utisnite spljoštite svaku polovicu na debljinu oko jednog centimetra.
- Od svake polovice izrežite četiri do šest trokuta.
- Dobivene pogačice stavite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Stavite peći pogačice u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!